Geolog: – Mindre bevegelser i Mannen

FØLG FJELLET DIREKTE HER: Det har vært mindre bevegelser i fjellmassene på fjellet Mannen natt til onsdag. Minustemperatur og oppholdsvær er viktige årsaker til det. Les mer Lukk

Det rasutsatte området i fjellet Mannen beveger seg ikke like raskt som før. Sjefgeolog Lars Harald Blikra angrer på at han spådde ras tirsdag kveld.

– Det gikk nok litt for raskt i svingene i går. Vi burde ventet og ikke kommet med et slikt postulat, sa Blikra på en pressekonferanse onsdag morgen.

Hans prognose fra tirsdag om at et skred kunne komme i løpet av kvelden, slo ikke til.

Målingene gjennom natten og morgentimene onsdag viste tvert imot at fjellmassene beveget seg med mindre fart. Onsdag formiddag var det minusgrader i området, og nedbørsmengden var redusert. I tillegg kom nedbøren i form av snø.

Mindre vann

Dette betyr ifølge geologene at det kommer mindre vann ned i glidesonen for skredet, noe som ventes å føre til at bevegelsene i fjellmassene forblir uendret i timene som kommer.

Onsdag morgen ble hastigheten målt til cirka 5 centimeter i døgnet i de øvre delene av fjellpartiet og cirka 1 centimeter i de nedre. Det er en markant reduksjon fra rundt 7– 8 centimeter i døgnet tirsdag.

Men bevegelsen er fortsatt stor, og fjellet er svekket som følge av de store bevegelsene tirsdag, understrekes det.

– Vi har vært gjennom nok en runde med store bevegelser, og fjellet er ytterligere svekket. Det er svakere i dag enn det var i går, sa Blikra onsdag morgen.

Geolog: – Angrer på at jeg sa at fjellet kom til å rase i går

Ingen ny prognose

Noen ny prognose for når raset kan gå, tør geologene ikke å komme med. Kombinasjonen av lite nedbør og kaldere temperatur gjør det vanskelig å komme med sikre anslag.

– Nedbøren spiller en stor rolle. Det er jo langt fra ekstrem nedbør nå, sier geolog Einar Anda, en av Blikras kolleger i Åknes/Tafjord Beredskap IKS.

Det er ikke meldt om nye steinsprang på stedet siden tirsdag kveld.

Senere onsdag kommer justisminister Anders Anundsen (Frp) for å få en orientering om situasjonen, befare fjellmassivet via helikopter og møte lokalbefolkningen på et åpent møte.

Innsikt:

Ytterligere tre fjell kan kollapse i Norge

Derfor har de ikke sprengt mannen ennå