22 personer evakuert fra Flåm med helikopter

Flåm ble bokstavelig talt oversvømt tirsdag ettermiddag. 200 personer er evakuert fra bygda. Ansatte i Flåm Guide Service prøver her å lede vann vekk fra basen sin ved kaia. Foto: Arne Veum / NTB scanpix. Les mer Lukk

Redningshelikoptre har evakuert 22 personer fra Flåm i Sogn og Fjordane natt til onsdag. Et helikopter har tatt pause for tanking, mens det andre fremdeles evakuerer personer.

Klokken 00.15 var 22 personer evakuert med helikopter fra Flåm, opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

– Sea Kingen som ble sendt fra Florø har nå returnert til Sogndal der mannskapet skal hvile og drivstoff fylles på. Redningshelikopteret fra Sola fortsetter og har noen få oppdrag til, sier redningsleder Andreas Bull.

Noen ble evakuert fra husene sine og noen fra terrenget.

Søkte ly

Flere innbyggere måtte flykte fra flommen tirsdag kveld, og en større gruppe søkte ly under en steinhylle før de ble evakuert.

– Det var helt nødvendig å trekke opp her, for det nærmeste nabohuset gikk for en time siden, og et annet hus nedenfor ble tatt en halv time før. Vi turde ikke være der nede lengre, sier Ingeborg Bakketun Ottosson til NRK sent tirsdag kveld.

Hun satt da med en gruppe på 10-12 personer, deriblant flere barn, under en fjellhylle og ventet på å bli evakuert med helikopter. Til sammen 200 personer i Flåm måtte evakueres på grunn av de store vannmengdene.

Les også: Kommuner i krisemøter for å takle flom og jordras

Minker

– Antall personer som må evakueres begynner nå å minke, så vi regner med at det holder med én maskin i området, sier Bull.

Han legger til at det bare er rundt 15 minutters flytid fra Sogndal og inn til Flåmsdalen, så skulle det være behov for det andre redningshelikopteret kan det raskt være på plass igjen.