Stoltenberg: – Ingen ønsker en ny kald krig

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stoltenberg utfordret Russland i sin første store NATO-tale Les mer Lukk

Forholdet til Russland er på sitt vanskeligste siden den kalde krigen, mener Jens Stoltenberg. Men NATO-sjefen ønsker fortsatt et forhold preget av samarbeid.

– Russlands handlinger i Ukraina bryter med folkeretten. De har gjort alvorlig skade på tilliten. Og de utgjør en betydelig utfordring for den euroatlantiske sikkerheten, sier Jens Stoltenberg.

Tirsdag holdt han sin første store tale som NATOs generalsekretær, og han brukte mye tid på Russland. Norske erfaringer med naboen i øst ble viet stor plass. Det samme gjorde oppveksten hans under den kalde krigen.

– Jeg vokste opp i en verden som føltes like farlig som dagens verden, sa Stoltenberg og beskrev det å se over grensen mot øst som å «stirre inn i noe mørkt og skremmende».

– Men jeg visste at NATO var der for å beskytte oss. Jeg følte meg trygg på grunn av NATO.

Les også:Russland skuffet over Stoltenberg

Samarbeid

NATO og Russland er og blir naboer og kommer uansett til å ha et forhold, er budskapet fra den ferske generalsekretæren.

– Spørsmålet er bare hvilken type, sier Stoltenberg og fremholder at døren ikke er lukket for et forhold preget av samarbeid med Moskva. Selv om åpningen kommer med krav.

– Russerne må ville det og ta klare skritt som gjør det mulig, sier han.

– Vi ber Russland avslutte sine destabiliserende handlinger i Ukraina og trekke tilbake soldatene sine.

Norges tidligere statsminister gjentar at NATO ikke søker konfrontasjon med Russland. Men også at det trengs en sterkt allianse om den skal kunne ha et konstruktivt forhold østover.

– Ingen ønsker en ny kald krig. Men vi kan ikke og vil ikke gå på akkord med prinsippene som alliansen og sikkerheten i Europa og Nord-Amerika, hviler på.

Les også:NATO-tabbe vekker reaksjoner i Russland

Sør

Også NATOs nabolag i sør i utfordres av uro, påpeker Stoltenberg når han sier han tar over NATO-ledelsen i «en kritisk tid».

– ISIL og andre ekstremistgrupper i Nord-Afrika og Midtøsten sprer vold og ustabilitet. Og det er en fare for at de eksporterer terrorisme til gatene våre, sier han om gruppen som også går under navnet IS.

Han lover å innfri målene NATOs 28 stats- og regjeringssjefer vedtok på toppmøtet i høst. De vil ha på plass en ny beredskapsplan og en ny hurtigstyrke i NATO, og Stoltenberg sier han skal levere før neste toppmøte, i Polen i 2016.

– Vi må holde NATO sterkt, gjentar Stoltenberg og mener alliansen fortsatt må være innstilt på å bruke militær makt om det trengs.

Les også:Kina og Russland inngår «evig vennskap»

Taus om Sverige

Men det er ikke alt den nye alliansesjefen er villig til å svare på. Stoltenberg tok flere spørsmål fra salen hos den amerikanske tankesmia German Marshall Fund tirsdag, men dukket unna alt som hadde med utenforlandet Sveriges forhold til NATO å gjøre.

– Det er gode spørsmål, men jeg kommer ikke til å svare på dem, sa Stoltenberg da han ble bedt om å si sin mening om svensk medlemskap.

– Mitt ansvar som NATOs generalsekretær er ikke å kommentere alle mulige saker eller gi råd til alle mulige internasjonale aktører. Om jeg hadde hatt lyst til det, ville jeg heller startet en form for konsulentvirksomhet, sa Stoltenberg og vakte dermed også latter etter mye alvor i Brussel.