Monikas mor til Norge

Monikas mor til Norge
Moren til Monika Sviglinskaja, den åtte år gamle jenta som politiet mener ble drept av sin tidligere stefar i 2011, er denne uka i Bergen for å møte både politiet og Spesialenheten for politisaker.

Kristina Sviglinskaja lander på Flesland like utenfor Bergen mandag ettermiddag, og skal tirsdag gå gjennom en rapport sammen med Spesialenheten for politisaker. Onsdag skal hun i avhør med Kripos og drapsetterforskerne, opplyser kvinnens bistandsadvokat Stig Nilsen til NTB.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død på Sotra i 2011. Politiet mente dengang at hun hadde tatt sitteget liv.

– Torsdag skal hun gå gjennom sistnevntes rapport før hun reiser hjem igjen, opplyser Nilsen.

Intervjuer

Han forteller at Kristina Sviglinskaja blir geleidet ut en egen vei når hun ankommer Flesland mandag ettermiddag, og ber pressen om ikke å møte opp på flyplassen.

Les også:Siktet i Monika-saken dømt for ran, vold og utpressing

Allerede mandag ettermiddag og kveld har flere utvalgte medier fått mulighet til å intervjue Monikas mor, deriblant NTB.

– Bakgrunnen for at hun gir intervjuer, er at vi ser behovet for informasjon ut, og vi ønsker å hjelpe så langt vi kan. Vi håper også at dette vil bidra til å redusere presset på henne, som hun opplever som massivt, opplyser Nilsen.

32-åring siktet

Politiet i Hordaland slo i utgangspunktet fast at Monika Sviglinskaja tok sitt eget liv 14. november 2011, men mandag forrige uke ble hennes tidligere stefar pågrepet og siktet for forsettlig drap. Ifølge politiet knytter en delvis DNA-profil ham til åstedet.

Mannen var en kort periode samboer med moren, og bodde i familiens sokkelleilighet i Sund på Sotra i Hordaland. 14. november 2011, noen uker etter at han flyttet ut, ble åtteåringen funnet død i leiligheten med et belte strammet rundt halsen.

32-åringen er tidligere dømt for ran, vold og utpressing. Mannen ble to dager etter pågripelsen innlagt til psykiatrisk observasjon ved Sandviken sykehus i Bergen.

Anmeldte politiet

Det var på vegne av moren at bistandsadvokat Nilsen anmeldte politiet i Hordaland til Spesialenheten for politisaker i juni i år. Kristina Sviglinskaja ønsket saken gjenopptatt blant annet etter konklusjoner i en rapport fra tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen.

– Anmeldelsen går på at det har vært mangelfull oppfølging av etterforskningsskritt og at det er blitt gitt feilaktig informasjon til min klient, sa Nilsen til NTB forrige uke.

Spesialenheten for politisaker skal blant annet avhøre enkeltpersoner i politiet for å finne ut om noe straffbart har skjedd under etterforskningen av dødsfallet til åtteåringen.

– Vi prioriterer denne saken og har satt av ressurser. Vi har ikke satt noen tidsramme, men det meste av arbeidet vil bli gjort i løpet av noen uker, sa Halvor Hjelm-Hansen, som leder Spesialenheten for politisaker i Midt-Norge og Nord-Norge, til NTB fredag forrige uke.