Netanyahu gir grønt lys til å utvide bosetninger

Israel trapper opp utvidelsen av de ulovlige bosetningene i palestinske områder. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gitt grønt lys til å framskynde byggingen av ulovlige bosetninger i de okkuperte, palestinske områdene.

Beslutningen gjelder 1.060 nye leiligheter for bosettere i det annekterte Øst-Jerusalem og ble tatt etter press fra bosetterne og det høyreorienterte partiet Habayit Hayehudi, skriver Haaretz.

Ifølge den israelske avisen er det ikke gitt byggeordre, men grønt lys til å trappe opp planleggingen av byggeprosjektet.

Hindrer avtale

– Regjeringen har besluttet å framskynde planleggingen av over 1.000 boenheter i Jerusalem, omtrent 400 i Har Homa og rundt 600 i Ramat Shlomo, sier en talsmann for Netanyahu.

Palestinerne har gjort det klart at Israels utvidelse av bosetninger i de okkuperte områdene er det viktigste hinderet på veien fram mot en eventuell fredsavtale.

Et samlet verdenssamfunn krever full israelsk tilbaketrekning fra Øst-Jerusalem og Vestbredden som ble okkupert i 1967, og har stemplet bosetningene som ulovlige.

Les også:Brende lover milliarder til palestinsk gjenoppbygging

– Fare for eksplosjon

Et ledende medlem av president Mahmoud Abbas' Fatah-parti advarer Netanyahu og sier at beslutningen om å utvide bosetningene i Har Homa og Ramat Shlomo kan få alvorlige følger.

– Slike ensidige tiltak vil føre til en voldseksplosjon, sier Jibril Rajoub, som har en fortid som sikkerhetssjef på Vestbredden.

Les også:Bønn om 26 milliarder til å bygge opp Gaza

Jordan advarer

Jordan, ett av to land i Midtøsten som har inngått fredsavtale med Israel, gjør det også klart at Netanyahu setter avtalen på spill dersom han fortsetter å utvide bosetningene.

– Slike handlinger er ikke forenlig med folkeretten og internasjonal humanitær rett, og dersom de får fortsette, vil de til slutt sette fredsavtalen i fare, sa Jordans ambassadør i Israel, Walid Obeidat, under en markering av at fredsavtalen fyller 20 år.