HRW: – Boko Haram bruker bortførte jenter i kamper

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bortførte «Hauwa» rømte: – Løy og sa jeg hadde HIV Les mer Lukk

Jenter og unge kvinner som er bortført av ekstremistgruppa Boko Haram i Nigeria, tvinges til å delta i kamphandlinger og terrorangrep, ifølge menneskerettsgruppa HRW.

Human Rights Watch (HRW) har intervjuet flere titalls jenter og kvinner som tidligere har vært holdt som gisler av Boko Haram. De forteller om fysisk og psykisk mishandling og overgrep fra sine gisseltakere.

– Jeg ble beordret til å holde ammunisjon og ligge i gresset mens de kriget, forteller en av jentene i rapporten som HRW la fram mandag.

– Da sikkerhetsstyrkene kom og begynte å skyte mot oss, falt jeg sammen i frykt. Opprørerne dro meg rundt på bakken mens de flyktet tilbake til leiren.

Les også: Boko Haram vil selge bortførte skolejenter i Nigeria

Bedt om å drepe fange

Den 19 år gamle jenta forteller videre at hun også ble beordret til å ta livet av en fange som opprørerne hadde tatt.

– Da vi kom tilbake til leiren, bandt de hender og føtter på dem som var tatt til fange og skar over halsen på fire av de fem samtidig som de ropte «Allahu Akbar» (Gud er stor). Deretter ga de meg en kniv og ba meg drepe den siste mannen. Jeg skalv av skrekk og kunne ikke gjøre det. Da tok laglederens kone kniven og drepte ham, forteller hun.

Selvmordsbombere

En bølge av angrep fra kvinnelige selvmordsbombere i Nigeria tidligere i år har også økt spekulasjonene om hvorvidt Boko Haram bruker bortførte kvinner og jenter i slike terrorangrep. Det har imidlertid ikke vært mulig å finne konkrete bevis på det.

Ifølge HRW har over 500 jenter og unge kvinner blitt bortført i Nigeria siden 2009. Mange har blitt utsatt for mishandling, overgrep, voldtekter og tvangsgifte og har også under trusler og vold blitt tvunget til å konvertere til islam.