Russland gir opp permanent sommertid

DROPPER SOMMERTID: Når klokkene skrus én time tilbake i natt, blir det for godt i Russland, som ikke kommer til å gå tilbake til sommertid neste år. Foto: Pavel Golovkin (AP Photo) Les mer Lukk

Søndag skrur russerne klokkene tilbake til vintertid for godt, og avslutter med det et tre år langt eksperiment med permanent sommertid som har vært svært upopulært.

Russland vil også justere tidssonene, og gjeninnfører alle elleve fra Kamtsjatka i Stillehavet til Kaliningrad i Østersjøen. Landets tidligere president Dmitrij Medvedev reduserte antallet til ni.

Medvedevs sommertidsreform fra 2011 ble begrunnet med at den stadige vekslingen mellom sommertid og vintertid forstyrret folks biologiske rytmer og skapte vansker for husdyrholdet, med «ulykkelige kuer» som resultat.

Men resultatet var at russerne måtte opp en time tidligere på mørke og kalde vintermorgener, noe mange har vært lite fornøyd med. I juli signerte dermed president Vladimir Putin, som selv sjelden opptrer offentlig i tidlige morgentimer, loven som innebærer permanent vintertid i Russland.