– Vi vil ikke ha enda en revolusjon i Ukraina

Tetjana Petsjontsjik sto på barrikadene i Kiev da ukrainerne for andre gang på ti år tvang fram et maktskifte. Hun jobber for Human Rights Information Center i Kiev og støtter valget lørdag, til tross for at konflikten i øst fortsatt ikke er over. Foto: Olena Vedmid / NTB scanpix. Les mer Lukk

Tetjana Petsjontsjik sto på barrikadene i Kiev da ukrainerne for andre gang på ti år tvang fram et maktskifte. – Jeg håper vi slipper en tredje revolusjon, sier aktivisten.

– Det er ikke morsomt å måtte gjøre revolusjon hvert tiende år! sier Petsjontsjik til NTB under et besøk i Oslo.

Søndag er det valg til ny nasjonalforsamling i Ukraina. Petsjontsjik jobber for Human Rights Information Center i Kiev og støtter valget, til tross for at konflikten i øst fortsatt ikke er over.

– Det er helt nødvendig å få en ny nasjonalforsamling, fordi den nåværende forsamlingen ikke speiler befolkningens ønsker og forhåpninger. Dette parlamentet stemte for diktatoriske lover i januar, sier hun.

Les også:Fem millioner ukrainere får ikke stemme

Skuslet bort

I 2004 tvang oransje masseprotester mot valgfusk fram nyvalg, maktskifte og valg av en pro-vestlig president.

Men årene som fulgte, ble preget av intern krangling i maktapparatet, stagnasjon og mislykket kamp mot korrupsjon. Dermed kunne Viktor Janukovitsj – den store taperen i 2004 – vinne valget i 2010 og igjen bli Ukrainas mektigste.

– Etter oransjerevolusjonen forsto folk en veldig viktig ting, nemlig at det ikke finnes gode og dårligere politikere. Selv den beste politiker kan bli en diktator uten offentlig kontroll, sier Petsjontsjik, som møtte sine kontakter i Human Rights House Foundation i Oslo.

Les også:Hevder Putin tilbød Polen halve Ukraina

For ett år siden var tålmodigheten med Janukovitsjs sterkt kritiserte styre ute. Titusener av ukrainere demonstrerte med krav om hans avgang, og i februar i år flyktet han.

Dette har gitt de pro-vestlige kreftene en ny mulighet til å styre. Alt tyder på at de styrker sin posisjon i søndagens valg.

– Må følge opp

Selv om krigen øst i landet og Russlands annektering av Krim-halvøya har økt støtten til de pro-vestlige kreftene, er utgangspunktet nå på mange måter vanskeligere enn for ti år siden.

Økonomisk nedgang på 9 prosent i år, en statsgjeld som ventes å tippe over 100 prosent av BNP neste år og kraftig fall i industriproduksjonen i øst gjør den økonomiske krisen akutt. I de østlige fylkene Luhansk og Donetsk raser fortsatt harde kamper mange steder.

Les også:Steile fronter i møte om Ukraina-avtale

Tetjana Petsjontsjik ser likevel forsiktig optimistisk på muligheten for å lykkes med revolusjonen denne gangen, selv om populistiske politikere bekymrer henne.

– Jeg håper befolkningens forhåpninger blir innfridd med den nye nasjonalforsamlingen og presidenten. Jeg håper de kan få fart på reformarbeidet, sier hun, og nevner kamp mot korrupsjon og reform av sikkerhetsstyrkene som to sentrale områder.

Får støtte

Sivilsamfunnet må se til at løftene fra omveltningene blir innfridd, forklarer Petsjontsjik. Hun viser til at politikere og tjenestemenn når de er i opposisjon gjerne taler varmt for reformer, men at tonen ofte blir en annen når de har fått makt.

Den ukrainske rettighetsforkjemperen får støtte for mange av sine synspunkter av direktør Mykola Kapitonenko ved Senter for internasjonale studier i Kiev.

– Etter valget må den nye regjeringen i Ukraina iverksette økonomiske og demokratiske reformer så vel som forsterkede sikkerhetstiltak for å styrke Ukrainas uavhengighet, skriver han i en fersk rapport.

Den nye regjeringen må også ta stilling til Ukrainas strategiske kurs – om landet skal søke NATO-medlemskap eller forsøke å holde på sin alliansefrihet.