Fastboende evakuert etter skredalarm

Bilder: TV 2
Fastboende ble onsdag evakuert etter nye målinger i området ved det skredutsatte fjellet Mannen i Romsdal. En skredekspert tror regn vil utløse ras i løpet av kort tid.

Situasjonen ved det skredutsatte fjellet Mannen i Romsdalen har ikke endret seg siden onsdag. Men evakuerte fastboende får ikke flytte hjem.

De fastboende i nærheten av Mannen ble evakuert onsdag ettersom geologer frykter at det kommer til å gå et større ras i løpet av kort tid.

– Det er de samme bevegelsene i fjellpartiet som i går, verken mer eller mindre. Det betyr at fjellmassene beveger seg gjennomsnittlig mellom 6 og 7 millimeter i døgnet, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap IKS til NTB torsdag morgen.

Det er Åknes/Tafjord Beredskap som overvåker fjellområdet. Blikra mener at fjellpartiet ved Mannen er så ustabilt at kraftig nedbør kan utløse ras.

– Kraftig nedbør søndag

– Det er positivt at det ikke er nedbør nå, men værmeldingene sier at det vil komme mer nedbør over helgen, noe som kommer til å øke bevegelsene i fjellmassene, understreker han.

Den ferskeste rapporten fra geologene viser at det ikke er målt nedbør på Mannen de siste seks timene, men den økte bevegelsen i fjellet, som startet søndag fortsetter. Været de nærmeste dagene vil derfor være svært viktig for om området kollapser og et skred blir utløst.

Ifølge Meteorologisk institutt er det ventet kraftig nedbør allerede søndag.

– Det er snakk om mye nedbør i løpet av en 24-timers periode, så søndag blir en dag som er spesielt utsatt for skred, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til NRK.

Bare søndag er det ventet mellom 30 og 50 millimeter nedbør i Møre og Romsdal, og kombinert med et ventet temperaturfall kan det være en utløsende faktor for et mulig skred.

– Frustrerende for evakuerte

De nyeste beregningene viser at skredet kan bli så stort at det omfatter nærmere 120.000 kubikkmeter masse.

Ifølge ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune har alle de evakuerte funnet seg et midlertidig sted å bo i påvente av at situasjonen blir avklart. De fleste har innkvartert seg privat hos familie og venner.

– Vi etablerte et tilbud om overnatting på hotell, men det er få som har benyttet seg av dette. Usikkerheten gjør jo at situasjonen må vurderes fra dag til dag, og det er frustrerende for mange. Vi kaller jo dette for en midlertidig løsning, men det er ingenting som tyder på at de evakuerte kan flytte tilbake ennå, sier Hustad til NTB.

Informasjonsmøte

Kommunens beredskapsgruppe har torsdag formiddag et møte der man blant annet skal diskutere hvordan de skal kunne bistå en gårdbruker med å finne et annet sted å ha dyrene.

Mannen har nektet å la seg evakuere fordi han vil bli igjen for å ta vare på dyrene.

Torsdag ettermiddag har åpent informasjonsmøte om situasjonen i fjellområdet på Gjøa samfunnshus.

Der stiller representanter fra Rauma kommunes beredskapsgruppe, politiet og Åknes/Tafjord Beredskap opp.

Jernbaneverket opplyser at Raumabanen fortsatt er stengt for all togtrafikk på grunn av rasfaren.

Bakgrunn: Frykter at 4.000 lastebillass med stein vil rase i Rauma


Se direktebilder fra fjellet her (bilder: TV 2):