Likevel ikke 55 prosent kristendom i nytt KRLE-fag

TILLIT: Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ikke detaljstyre lærerne, og har troen på at lærerne gjør jobben på en skikkelig måte. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix) Les mer Lukk

Regjeringen lemper på det varslede kravet om minst 55 prosent kristendom i det nye KRLE-faget. I stedet skal «om lag halvparten» av faget være kristendom.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) presenterte onsdag endringen i faget, som samtidig endrer navn fra RLE til KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk).

Det blir ingen ytterligere endringer i faget, understreket kunnskapsministeren. For eksempel vil fritaksreglene ligge uendret.

Røe Isaksen mener formuleringen «om lag halvparten» gjør faget mer fleksibelt og bedre tilpasset måten å styre skolene på i dag.

– Vi ønsker at det skal være litt større rom for kristendom og kristendomskunnskap enn vi har i dag. Det er viktig for å forstå det norske samfunnet, vår historie, vår kultur, vår litterære arv og vårt politiske system, sa han.

Røe Isaksen mener innretningen på faget betyr at man unngår detaljstyring.

– Vi har tillit til at lærerne og skolene vil håndtere dette kravet på en fornuftig måte, sier han.

Les også: KRLE-fag kan bryte med menneskerettane

– KrF ga seg

Endringene i faget kommer etter at regjeringens samarbeidspartner Kristelig Folkeparti har gitt slipp på kravet om minst 55 prosent kristendom, skriver Dagen.

Partiet valgte et kompromiss fordi de fryktet en stoppeklokkediskusjon og i verste fall en ny rettsrunde om faget.

I stedet fikk KrF gjennomslag for at religion, livssyn og etikk skal inngå i pedagogikkfaget som alle lærerstudenter må gjennom. Endringene innføres fra 2017.

Konsekvensen er at KRLE på den måten blir obligatorisk i lærerutdanningen. Dette oppleves som en stor seier for KrF, ifølge kilder.

Les også: – Skal ikkje vere misjonerande

Dialog

Det har i de siste månedene pågått en dialog mellom KrF og Røe Isaksen om utformingen av KRLE-faget. Forslag til endringer i faget blir sendt ut på høring onsdag.

I samarbeidsavtalen med KrF og Venstre har regjeringen forpliktet seg til å sette K for kristendom inn i navnet på RLE-faget, til tross for protester både fra lærerutdanningene og Human-Etisk Forbund.