Säpo: – Svensk selvmordsbomber handlet på egen hånd

EKSPLOSJON: Tydelige merker etter bilen som ble sprengt i Olof Palmes gata i Stockholm i 2010. (Foto: Claudio Bresciani / NTB Scanpix) Les mer Lukk

Den svenske 28-åringen som sprengte seg i lufta midt i julerushet i Stockholm for fire år siden, handlet på egen hånd og hadde ingen medhjelpere, konkluderer svensk sikkerhetspoliti (Säpo).

Taimour Abdulwahab kom til Sverige som flyktning fra Irak på 1990-tallet og ble svensk statsborger. Etter oppveksten i Småland flyttet han til Luton for å studere, og det var under dette oppholdet han skal ha blitt radikalisert.

11. desember 2010 sprengte den unge trebarnsfaren først en bil i lufta på Olof Palmes gata i sentrum av Stockholm, før han noen minutter senere utløste en bombe noen kvartaler unna. Ingen ble skadd i eksplosjonene, med unntak av Abdulwahab selv som døde kort tid etter den siste eksplosjonen.

Bakgrunn:Kraftig bileksplosjon i Stockholm

Truet det svenske folk

Kort tid før terroraksjonen sendte 28-åringen en truende epost til Säpo og nyhetsbyrået TT, der han blant annet viste til Sveriges militære innsats i Afghanistan og svenske Lars Vilks karikaturtegninger av profeten Muhammed.

– Nå skal deres barn, døtre og søstre dø, på samme vis som våre brødre, søstre og barn dør, lød budskapet som var rettet til «Sverige og det svenske folk».

Etter fire års etterforskning konkluderer nå Säpo med at Abdulwahab var alene om terroraksjonen.

Etterforskerne har ikke funnet belegg for påstander om at Abdulwahab mottok terrortrening i Irak eller Syria.

Les også:Flere svensker enn antatt kjemper trolig i Syria

Venn ble dømt

En nær venn av 28-åringen i Skottland, Nasserdine Menni, er derimot funnet skyldig i å ha forsynt den svenske selvmordsbomberen med 60.000 svenske kroner. Ifølge dommen burde Menni ha forstått at pengene ville bli benyttet i terrorsammenheng.

– En samlet vurdering av alt materiale som er inn hentet og analysert, har ikke kunnet fastslå at andre personer i Sverige har vært innblandet i gjerningen, konstaterte Sjefanklager Agnetha Hilding Qvarnström i den svenske Riksenheten for säkerhetsmål onsdag.

– Den videre etterforskningen blir derfor innstilt, opplyste hun.