Knutby-pastor slipper ikke ut av fengsel med det første

Helge Fossmo, den drapsdømte pastoren fra svenske Knutby, har fått livstidsstraffen sin tidsbestemt til 24 år, ifølge svensk tingrett. Det innebærer fortsatt mange år i fengsel for Fossmo.

Fossmo søkte nylig om å få tidsbestemt livstidsstraffen han ble idømt i 2006 etter det såkalte Knutby-drapet. Svensk rettspraksis innebærer at en som er dømt til fengsel på livstid, kan søke om å få straffen tidsbestemt etter å ha sonet ti år.

Onsdag konkluderte Örebro tingrett med at Fossmos samlede fengselsstraff skulle settes til 24 års fengsel.

Håpet på løslatelse

Selv håpet Fossmo snart å bli løslatt, ti år etter det mye omtalte drapet og drapsforsøket i småbyen Knutby.

Under forhandlingene om tidsbestemmelse i tingretten nylig, sa Fossmo at han «bar ansvar for et menneskes liv og et menneskes livslange skade». Men han la til at han er et annet menneske i dag enn i 2004, da drapet skjedde.

– Å være kristen innebærer ikke å være feilfri, men å få nåde hos Gud. Også for grusomme forbrytelser, sa han ifølge avisa Dagen.

Les også:Knutby vil ut av skyggen - ti år etter drapet

Barnepiken drepte

Fossmo var tidligere pastor og forstander i menigheten Knutby Filadelfia utenfor Uppsala.

I januar 2004 ble hans 23 år gamle kone Alexandra Fossmo funnet drept i parets bolig. I nabohuset ble Daniel Linde, ektemannen til Fossmos elskerinne, funnet alvorlig såret med skuddskader. Sara Svensson, Fossmo-familiens barnepike, ble dømt for drap og drapsforsøk. Hun ble løslatt i 2011.

Helge Fossmo ble dømt til livstids fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk på sin andre kone og på Linde. Han ble også tiltalt for drap på sin første kone, som ble funnet død i parets hjem i 1999. Fossmo ble imidlertid frifunnet for det tiltalepunktet.