Norske F-16-fly hjemme på grunn av russerne

Norge vil ikke sende kampfly til Irak og krigen mot IS, ifølge statsminister Erna Solberg (H). Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Russernes økte militære aktivitet i nord er en av flere grunner til at Norge ikke sender kampfly til Irak og krigen mot IS, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

– For det første har ikke USA spurt om vi ville sende kampfly til Irak. For det andre har vi noen tekniske utfordringer som gjør at det nok er riktig å opprettholde kapasiteten her hjemme. Den tredje grunnen er en noe mer spent situasjon i våre nærområder, sier Erna Solberg til VG.

Hun understreker at ubåtjakten i Sverige ikke er årsaken til spenningen.

– Jeg tenker på det generelle bildet med økt russisk aktivitet både i luften og til havs, og forflytning av tropper og annet som gjør det nødvendig å følge godt med her hjemme, sier Solberg.

Les også:Solberg: Naturlig at norske kampfly blir i Norge

Hun tror at Norges allierte i NATO har stor forståelse for at Norge må bruke mer ressurser i nordområdene og på grensen mot Russland.

– Med felles grense mot Russland er Norge i en annen situasjon enn land som Danmark, Holland og Belgia, sier hun.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er enig med statsministeren.

Les også:Sprekker i skrog setter norske F-16 fly på bakken

– Det er viktig å få fram at Norge er i en annen sikkerhetspolitisk situasjon enn mange av våre allierte i Nord-Europa. Vi har ikke bare en lang kyst som skal patruljeres, men har også påtatt oss ansvaret for store havområder som har strategisk betydning for hele NATO, sier Støre.