Amerikaner løslatt av Nord-Korea

Amerikanske Jeffrey Fowle er på vei hjem til familien etter å ha blitt pågrepet i Nord-Korea i april i år. Foto: Reuters Les mer Lukk

En amerikansk turist som ble pågrepet i Nord-Korea i april, er løslatt og på vei hjem til familien i USA.

Amerikanske Jeffrey Fowle (56) skal ha blitt pågrepet fordi han la igjen en bibel på en klubb for utenlandske sjøfolk mens han var i Nord-Korea. Fowle ble pågrepet 29. april i år.

En talsmann i Det hvite hus bekrefter løslatelsen av Fowle og sier han er på vei hjem til familien, men understreker at det fortsatt jobbes med å få to andre amerikanske statsborgere løslatt.

– Selv om dette er en positiv avgjørelse, fokuserer vi på å få Kenneth Bae og Matthew Miller løslatt. Vi ber Nord-Korea om å løslate dem umiddelbart, sier talsmann Josh Earnest.

Matthew Miller ble i september dømt til seks år straffarbeid i Nord-Korea, ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA. Miller ble pågrepet i Nord-Korea 10. april i år, og KCNA meldte da at amerikaneren hadde revet i stykker turistvisumet sitt og ropt at han ville søke om asyl. Dette var et grovt brudd på nordkoreansk lov, het det videre.

Kenneth Bae, en misjonær som ble pågrepet i november i 2012, ble dømt til 15 års straffarbeid for undergravning av den nordkoreanske staten.