KrF snur – vil ikke røre tollgrensen for import

Statsminister Erna Solberg (t.v.) foreslår i regjeringens budsjett å øke grensen for tollfri netthandel fra 200 til 500 kroner, et forslag NHO-sjef Kristin Skogen Lund og norsk næringsliv liker dårlig. Nå vender KrF, det ene av regjeringens støttepartier, tommelen ned for forslaget. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringens samarbeidsparti KrF gjør kuvending og ønsker ikke at taket for tollfri import skal bli hevet fra 200 til 500 kroner, slik regjeringen foreslår.

KrFs Hans Fredrik Grøvan sier det er to viktige grunner til at partiet nå snur i en sak det har programfestet endringer nøyaktig i samsvar med regjeringens budsjettforslag.

– Det ene er at dette handler om å kunne miste mange tusen arbeidsplasser. Det er en sak som ikke bare går ut over dem som driver netthandel, men som angår hele dagligvarehandelen, sier stortingsrepresentant Grøvan til NTB.

Han beskriver forslaget som veldig næringsfiendtlig.

– Den andre grunnen er at dette klart innebærer et tap av inntekter til staten på én til to milliarder kroner. Det er en konsekvens av det første, men et moment vi har tatt med i vår vurdering, legger han til.

Grøvan forklarer kuvendingen med at partiet ikke var seg nok bevisst alle konsekvensene av en slik endring da programmet ble formulert.

Venstre, det andre av regjeringens to samarbeidspartier, har ennå ikke tatt stilling til forslaget, får NTB opplyst.

Les også: Regjeringen setter varehandel for 100 milliarder i spill

Sterke reaksjoner

Norsk næringsliv, med Virke og NHO i spissen, reagerte umiddelbart sterkt da budsjettet ble presentert og forslaget kjent.

Kritikken var ikke mer dempet da Stortingets finanskomité behandlet saken i en høring mandag. Hovedinnvendingen fra næringslivet er at forslaget truer norske arbeidsplasser.

– Det nå er stor risiko for at enda flere arbeidsplasser vil bli flyttet ut av Norge, sa NHOs næringspolitiske direktør Petter Brubakk ifølge NHOs nettsider.

Virke skriver i et notat til finanskomiteen at størrelsen på og sammensetningen av faghandelens omsetningsvolum, samt den sterke veksten i netthandelen, vil føre til at mange arbeidsplasser går tapt.

«Et tap av 10.000 arbeidsplasser i Norge som følge av en heving av grensen til 500 kroner, vil være et konservativt anslag», heter det.

Varsler utflagging

Regjeringen mener frykten for massiv utflagging og tap av tusener av arbeidsplasser er sterkt overdrevet og peker på at økt fribeløp for netthandel vil komme norske forbrukere til gode.

– Det kan være noen som får utfordringer, men gevinstene for forbrukerne vil bli betydelig større, sa Frp-leder og finansminister Siv Jensen i en TV-debatt nylig.

Også Forbrukerrådet har uttalt seg positivt.

– Dagens grense på 200 kroner har stått stille siden midten av 70-tallet. Forbrukerrådet har krevd den justert oppover til dagens pris- og kostnadsnivå – innpå 1.000 kroner. Forbrukerne ønsker seg den valgfriheten en økt netthandel vil gi, sa direktør Randi Flesland til rådets nettsider da budsjettet ble lagt fram.

Men konsernsjef Ole Vinje i Komplett.no sa under høringen i Stortinget mandag at hans bedrift vil flytte alt salg av varer som koster mindre enn 500 kroner, til Sverige hvis regjeringens forslag blir en realitet.

– Bare i vår bedrift kan dette bety et tap på mellom 200 og 600 arbeidsplasser, sa Vinje under høringen.