Russisk sender skal ha utløst svensk aksjon

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sveriges forsvarssjef: – Dette er for jævlig
Et svensk marinefartøy skal fredag ha kjørt på en russisk sender i Stockholms skjærgård og utløst den svenske storaksjonen. Tirsdag skal forsvaret ha gjort et funn i skjærgården.

Det svenske forsvaret har fått kontakt med «noe» under søkeoperasjonen i Stockholms skjærgård, ifølge Dagens Nyheter.

– Vi har en opplysning om at de har fått kontakt med noe, eksakt hva det skal være, vet vi ikke helt, sier en reporter fra avisen som er i viken Ingaröfjärden som ligger i Skjærgården.

Avisen erfarer at det er et av fartøyene på stedet som har oppgitt at det har «fått kontakt».

Forsvaret har ikke bekreftet opplysningene.

Minst fem fartøy ligger tirsdag ettermiddag nokså tett i området, ifølge TTs reportere på stedet.

– Noen beveger seg langsomt, noen ligger stille. Vi har blitt bedt om å holde oss på 1.000 meters avstand, forteller reporterne.

Russisk sender

Ifølge Aftonbladet skal bakgrunnen for aksjonen være at et svensk marinefartøy fredag forrige uke kjørte på en russisk sender i Stockholms skjærgård.

Det svenske forsvaret skal først ha trodd at fartøyet, en stridsbåt 90, kolliderte med en ubåt, ifølge avisen.

Imidlertid viste objektet seg å være en fast undervannsinstallasjon som hadde slitt seg og flytt opp til overflaten, opplyser en ikke navngitt kilde til avisen.

Objektet skal måle rundt 50 centimeter i diameter, og kilden forteller til avisen at det hovedsakelig søkes etter flere russiske sendere under overflaten i skjærgården utenfor Stockholm. Opplysningene er ikke bekreftet av det svenske forsvaret.

Les mer:Russisk harselas om svensk ubåtjakt

Forsvarssjefen reagerer

Forsvarssjef Sverker Göranson bekreftet ikke opplysningene om at et svensk fartøy skal ha kjørt på en russisk sender da han møtte pressen tirsdag ettermiddag. Han opplyste at søkeoperasjonen pågår, og at det gjøres vurderinger underveis om hvorvidt den skal fortsette.

– Dette er for jævlig, at noen eller noe er inne på denne måten, sier Göranson.

Reaksjon:– Hendelsen kan forandre hvordan vi ser på Russland

Undervannsutstyr

Fra Ingaröfjärden, hvor det skal ha blitt gjort funn, vises TV-bilder av at undervannsutstyr senkes ned i området, ifølge Aftonbladet.

– Jeg ser det også, men jeg har ingen informasjon om dette, sier pressesjef i det svenske forsvaret Mikael Abrahamsson til avisen.

Han sier de ikke vil kommentere den pågående operasjonen i detalj.

– Vi kommenterer ikke operasjonen overhodet, sier informasjonsansvarlig ved det svenske forsvaret, Marie Tisäter, ifølge nyhetsbyrået TT.

Ekspert:Frykter russiske ubåter i norsk farvann

Beordrer avstand

Ubåtjakten i Stockholms skjærgård var tirsdag inne i sin femte dag. Aksjonen ble igangsatt på grunn av opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i området, og siden har spekulasjonene om at det kan dreie seg om en russisk farkost, økt i omfang.

Sivile båter har tirsdag blitt bedt om å holde en avstand på 1 kilometer fra marinens fartøy, ifølge Dagens Nyheter.

I tillegg er det innført flyforbud over skjærgården.