Hongkong styrer mot langvarig konflikt

Demonstranter i Hongkong trosset regnvær tirsdag for å vise sin misnøye med myndighetene. Foto: Carlos Barria (Reuters) Les mer Lukk

Demonstrantene i Hongkong trosser styresmaktenes advarsler og fortsetter sin protest. Konflikten ligger an til å bli langvarig, mener Kina-kjenner.

Tirsdag strømmet nok en gang titusener av mennesker ut i gatene i Hongkong for å demonstrere. Initiativtakerne varslet samtidig et enda større oppmøte under feiringen av Kinas nasjonaldag onsdag.

Situasjonen er komplisert og kan trekke ut, mener Kina-kjenner Kjell Arild Nilsen.

– Utfallet er selvfølgelig ikke gitt, men jeg kan vanskelig forestille meg at Kina er innstilt på å gi etter for krav fra Hongkong alene, sier den mangeårige NTB-journalisten.

Les også: Demonstranter avviser bønn fra Hongkongs leder

Vil ha frie valg

Demonstrasjonene er de største i Hongkong siden byen ble overlatt til Kina fra Storbritannia i 1997.

Kravet fra demonstrantene er reelt frie valg i byen når en ny leder skal velges i 2017. Men kommunistpartiet i Beijing vil at en valgkomité skal godkjenne alle kandidatene som stiller til valg.

Hongkongs leder Leung Chun-ying (t.v.) ber demonstrantene avslutte sine protester. Her under en markering tidligere i september. Foto: Bobby Yip (Reuters)

Demonstrantene avviser dette som et demokrati bare i navnet. De krever også at Hongkongs øverste politiske leder Leung Chun-ying må gå av.

Leung har på sin side bedt demonstrantene i byen om å gå hjem, foreløpig uten å bli hørt.

– Occupy Centrals grunnleggere har gjentatte ganger sagt at hvis bevegelsen kommer ut av kontroll, vil de stoppe den. Jeg ber dem nå om å oppfylle dette løftet og stoppe kampanjen umiddelbart, sier han ifølge BBC.

Les også: Kraftige sammenstøt i Hongkong

Frykter vold

Nilsen tror aktivistene som leder demokratikampanjen, er taktisk kloke og vil unngå å sette vanlige studenter i stor fare.

– Jeg tror heller ikke Kina ønsker bilder av blodbad i Hongkong på nasjonaldagen. Så jeg tror ingenting skjer onsdag.

Men det kan ikke utelukkes at Kina på et senere tidspunkt sender inn væpnede sikkerhetsstyrker for å slå ned på protestene.

– Det vil i så fall være en enorm skjerping og veldig dårlig for Hongkongs fremtid som finanssentrum i Øst-Asia, fastslår Nilsen.

Kinesiske myndigheter hatt en tendens til å gripe til makt i vanskelig situasjoner, tilføyer han.

– Men likevel anser jeg det for å være bortimot siste kort fra kinesisk side.

– De vil nok veldig gjerne at dette løses mellom Hongkongs egne myndigheter og demonstrantene, uten innblanding utenfra.

Sammensatte allianser

En kompliserende faktor er ifølge Nilsen at det kinesiske kommunistpartiet har mektige allierte også inne i Hongkong.

– Det er en allianse mellom finanskapitalen i Hongkong og det kinesiske kommunistpartiet. Kina har også en stor del av befolkningen på sin side i Hongkong, og kommunistpartiet er sterkt til stede og aktivt blant annet i fagforeninger.

Et annet spørsmål er hvordan Taiwans befolkning reagerer på protestene i Hongkong. Sprer demonstrasjonene seg dit, blir problemet med ett langt mer prekært for styresmaktene i Beijing.

Holder ut

Tirsdag trosset demonstrantene i Hongkong regn og tordenvær for å vise sin misnøye med myndighetenes nei til frie valg.

– Vi har holdt ut steikende sol og pepperspray, så vi vil holde ut regn også. Ingenting kan stoppe oss, sier en av demonstrantene til nyhetsbyrået AFP.

Men en annen aktivist, den 22 år gamle studenten Jacky Yip, bekrefter at demonstrantene er redde for hva som vil kunne skje.

– Vi er alle redde. Men vi mener vi må fortsette å kjempe for fullt demokrati, sier studenten.