22. juli-initiativ fikk massiv støtte i Europarådet

Stortingspresident Olemic Thommessen og president i Europarådets parlamentarikerforsamling Anne Brasseur har begge støttet forslaget om at 22. juli skal bli en felles europeisk dag for ofre for hatkriminalitet. Forslaget fikk stor støtte i tirsdagens avstemming. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Europarådet har stemt for et forslag om å gjøre 22. juli til en europeisk dag for ofre for hatkriminalitet.

Forslaget, som er fremmet av Europarådets ungdomsnettverk, ble vedtatt med 120 mot 2 stemmer, opplyser stortingspresident Olemic Thommessen til NTB.

Forslaget skal nå vurderes av ministerkomiteen.

– Dette vil sette 22. juli i et større europeisk perspektiv. Dagen vil bli markert ulikt i ulike land, men det viktigste er at Europarådet én gang i året vil bringe opp problemstillinger som nynazisme, ekstremisme og hatefulle ytringer, sier stortingspresidenten.

Thommessen var til stede under tirsdagens avstemning i Strasbourg i Frankrike, der han også holdt et innlegg. Her åpnet han med å sitere Helge Torvunds dikt «Svaret».

Tidligere i høst kunngjorde Thommessen og Anne Brasseur, president i Europarådets parlamentarikerforsamling, at de støttet ungdomskampanjen «The No Hate Speech Movement» i ønsket om en felles europeisk dag for ofre for hatkriminalitet, satt til 22. juli. Thommessen sier også at den norske støttegruppa er for planene.

Det er ikke klart når ministerkomiteen skal behandle vedtaket, men et klarsignal vil gjøre at forslaget blir en realitet i alle Europarådets 47 medlemsland fra neste sommer.