Demonstrantene bygger nye barrikader i Hongkong

Demokratiforkjemperne var i gang med å bygge flere barrikader og samle forsyninger tirsdag formiddag lokal tid. Foto: Reuters/NTB scanpix. Les mer Lukk

Titusener av demonstranter holder fortsatt stand i Hongkong, én dag før den kinesiske nasjonaldagen.

Demokratiforkjemperne var i gang med å bygge flere barrikader og samle forsyninger tirsdag formiddag lokal tid.

Mange av dem tilbrakte natten ute i gatene. De fikk være i fred for politiet, men det gikk rykter blant de unge demonstrantene om at myndighetene forbereder et nytt framstøt før den kinesiske nasjonaldagen onsdag.

– Mange mektige folk fra fastlandet vil komme til Hongkong. Regjeringen i Hongkong vil ikke at de skal se dette, så politiet må gjøre noe, sier studenten Sui-ying Cheng (18).

– Vi er ikke redde. Vi blir her i kveld, det er det viktigste, legger hun til.

Les også: Demonstrantene i Hongkong nekter å gi seg

– Kan bli stor krise

Kravet fra demonstrantene er reelt demokrati i byen som tidligere var en britisk koloni. De har bedt byens øverste leder Leung Chun-ying om å gå av etter at regjeringen i Beijing nektet å godta frie valg i Hongkong i 2017.

I stedet har de sentrale myndighetene besluttet at det skal det oppnevnes en komité som skal godkjenne alle kandidatene til valget.

– Dette har potensial til å bli en stor krise, sier Christopher Huges fra London School of Economics.

Les også: Politiet og demonstranter i Hongkong barket sammen

Han tror det er en mulighet for at regjeringen i Beijing vil stanse demonstrasjonene i Hongkong på like brutalt vis som i 1989. Da ble flere hundre mennesker drept på Den himmelske freds plass i den kinesiske hovedstaden.

Politiet trakk seg tilbake

Politiet i Hongkong trakk seg tilbake fra gatene i sentrum mandag. Samtidig ble demonstrantene bedt om å gå hjem, men mange nektet å følge det rådet.

Uroen i sentrum av Hongkong den siste uken er den mest omfattende siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997. Mange av demonstrantene har kun hatt paraplyer til å forsvare seg mot politiets tåregass, og protestene har fått kallenavnet paraplyrevolusjonen.

Mandag kveld minnet demonstrasjonene mest om en gatefest, i stor kontrast til sammenstøtene og tåregassen som preget sentrum dagen før.