Sørlandskvinne (51) dømt til ti års fengsel i Ecuador

Den provisoriske bygningen i Quito der den norsk kvinnen ble fengslet for smugling av kokain. Foto: Rodrigo Buendia (NTB scanpix) Les mer Lukk

Sørlandskvinnen ble tatt med tre kilo kokain på en flyplass i Ecuador i februar.

Den 51 år gamle sørlandskvinnen som er tiltalt for narkotikasmugling i Ecuador ble mandag funnet skyldig i besittelse av narkotika.

Ifølge Lindesnes avis dømmes hun til 10 års fengsel.

– Det er helt forferdelig. Dette er mye verre enn jeg trodde. Jeg hadde i verste fall tenkt at det kunne bli åtte år, sa sønnen til avisen like etter at dommen hadde falt.

Kvinnen hevder seg lurt av en ecuadoriansk mann hun møtte på internett, men ble ikke trodd av retten.

Dommeren skal ha avsluttet domsavsigelsen med å si at sørlandskvinnen ble tatt på fersk gjerning med narkotika i kofferten, skriver Fvn.

Dommen ble anket på stedet.

– Vet ikke hva kokain er

Da rettssaken mot 51-åringen startet mandag ettermiddag, uttalte hun aldri hadde sett kokain før hun ble stanset på flyplassen med tre kilo i kofferten.

– Jeg vet ikke hva kokain er. Jeg har aldri brukt det og aldri sett det før, sier 51-åringen ifølge avisen Lindesnes.

Rettssaken mot henne startet mandag morgen lokal tid. Kvinnens ecuadorianske forsvarer sier dommen kommer senere samme dag, når hovedforhandlingene er ferdige.

Bakgrunn: Rettssak i Ecuador mot narkotikatiltalt norsk kvinne

Videooverføring

I hjørnet av rettslokalet i Quito står det to TV-skjermer og et kamera. Den tiltalte kvinnen deltar i rettssaken via videooverføring fra fengselet, uten at verken hennes forsvarer eller sønnen og søsteren som følger saken, vet hvorfor.

Da rettssaken startet, gråt kvinnen, mens en politimann sto bak henne med maskingevær, ifølge Fædrelandsvennen.

Kvinnen har forklart at hun ble kjent med en mann i Ecuador over internett. Hun hevder Skype-kjæresten og flere bakmenn lurte henne. Til retten forklarte hun at hun trodde det var dokumenter i kofferten. Det viste seg at det lå kokain i et skjult rom i kofferten.

– Som en del av inspeksjonen ble det stukket hull i deler av kofferten. Da sylen ble tatt ut, var det et hvitt, kremaktig stoff festet på den. Da vi testet stoffet, testet det positivt for kokain, forklarte et vitne fra politiet i retten.

Les også: UD følger saken til den siktede norske kvinnen i Ecuador

Brukte Google translate

Kvinnens lokale forsvarer, advokat Oswaldo Trujillo Santillan, sa at politiet brøt loven da de anholdt sørlendingen på flyplassen, fordi de ikke leste opp rettighetene hennes på norsk.

– Jeg ber om at vi holder oss til saken, svarte dommeren da.

Politiet mener kvinnen forsto hva som skjedde da hun ble pågrepet, takket være den nettbaserte og automatiske oversetteren til Google.

– Vi satte oss begge ved datamaskinen og Google translate. Det var noen vanskeligheter med oversettelsen, men mitt inntrykk var at hun forsto det som ble sagt, forklarte en politimann for retten.

Les også: Ecuador-siktet kvinne sier hun er uskyldig

Ifølge Trujillo risikerer kvinnen tolv års fengsel, dersom retten finner henne skyldig i narkotikasmugling.

– Vi har ingen bevis for å bevise at hun er uskyldig, sa forsvareren til Lindesnes før rettssaken begynte.