Våpenhvilen vakler i Ukraina

Kampene rundt Donetsk i Øst-Ukraina fortsetter, til tross for våpenhvilen som ble inngått tidligere i måneden. Søndag utvekslet de prorussiske separatistene og regjeringsstyrkene krigsfanger. Foto: Reuters Les mer Lukk

Den tre uker gamle våpenhvilen i Øst-Ukraina vakler etter de hardeste kamphandlingene på flere uker.

Minst tolv mennesker er drept det siste døgnet, knapt en uke etter at de prorussiske separatistene og regjeringen i Kiev ble enige om å opprette en 30 kilometer bred demilitarisert sone langs fronten.

Syv ukrainske regjeringssoldater ble drept i et granatangrep like ved flyplassen i Donetsk natt til mandag, og noen timer senere ble det opplyst at også tre sivile var drept i kamphandlinger i byen.

Donetsk kontrolleres av prorussiske separatister, mens regjeringsstyrker har tatt kontroll over flyplassen i utkanten av byen.

Droner

Våpenhvilen som ble inngått 5. september ble brutt fra første dag, og verst har det gått for seg rundt Donetsk og Luhansk.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som overvåker våpenhvilen og fronten, kan lite annet gjøre enn å rapportere om kamphandlingene.

Mandag tilbød Frankrike og Tyskland seg å bidra med droner til OSSE., for å styrke overvåkingen av Øst-Ukraina.

– På forespørsel fra OSSE har Frankrike og Tyskland foreslått å bidra med droner for å overvåke våpenhvilen, sa en talsmann for fransk UD, Romain Nadal.

Lyktes ikke

En delegasjon fra det russiske forsvaret ankom Donetsk i forrige uke, i et forsøk på å overtale separatistene til å respektere våpenhvileavtalen.

– Vi vil forsøke å overtale opprørerne til å ta fornuften fangen, sa lederen for delegasjonen, Aleksandr Lentsov, som er nestkommanderende for Russlands bakkestyrker.

Forsøket slo åpenbart feil, og Ukrainas president Petro Porosjenko fikk heller ikke rett i sin optimistiske uttalelse om at de verste kampene var over i Øst-Ukraina.