Krevende hverdag venter Stoltenberg i NATO

Jens Stoltenberg klemmer sin far, Thorvald Stoltenberg. «Vi sees snart igjen. Klar for nytt oppdrag og livet i Brussel» skrev Jens Stoltenberg på sin facebookside mandag. Foto: Privat. Les mer Lukk

Som enhver god soldat må han hvile når han kan. Mye reising, mange møter og en hektisk hverdag venter Jens Stoltenberg i NATO.

Fakta om Stoltenbergs NATO-jobb  

• 1. oktober tar tidligere statsminister Jens Stoltenberg over som generalsekretær i NATO etter danske Anders Fogh Rasmussen.

• Den formelle utnevnelsen ble gjort 28. mars av de 28 NATO-landenes ambassadører ved hovedkvarteret i Brussel.

• Initiativet til Stoltenbergs kandidatur skal ha kommet fra Tysklands statsminister Angela Merkel med sterk støtte fra USA.

• Valgprosessen foregikk i hemmelighet over flere måneder uten at det ble erklært offisielle kandidater. Stoltenbergs kandidatur ble støttet av Erna Solbergs borgerlige regjering.

• Krisen i Ukraina, forholdet til Russland og ekstremistgruppen IS' terrorhandlinger blir viktige saker for Stoltenberg, sammen med avslutningen på kampoppdraget i Afghanistan og finansieringen av NATOs videre drift.

– Det er en svært krevende oppgave å være generalsekretær, det må man si.

Anders Fogh Rasmussen har hatt fem travle år som leder av forsvarsalliansen før han nå leverer fra seg adgangskortet og gir stafettpinnen til Jens Stoltenberg.

Regn med å reise 40 prosent av tiden, og regn med å bruke mye tid på å mekle mellom 28 medlemsland som ofte er uenige, er beskjeden til arvtakeren.

– Det å være statsminister i Danmark var en fulltidsjobb, men som NATOs generalsekretær har jeg hatt det enda mer travelt, sier Fogh Rasmussen.

Reiser

Fra onsdag har Stoltenberg sin arbeidsplass blant båndstriper og uniformsstjerner på NATO-hovedkvarteret i Brussel. «Ingen hemmeligstemplede samtaler her», lyder beskjeden i kafeteriaer og korridorer, og også generalsekretærens ukeplan er unntatt offentligheten.

Les også: Vil ha Jens Stoltenberg til å vise NATO-muskler

Selv ser Stoltenberg for seg en hverdag der den ene arbeidsdagen ligner lite på den neste.

– En normal uke vil være at jeg er et par– tre dager i Brussel og jobber med NATO-ting og leder møter der, mens jeg den andre halvparten av uka gjerne reiser, sier han og forventer nok å gjøre.

– Det er masse reiser til de 28 medlemslandene. De aller fleste i Europa, men også til USA og Canada. Det blir også reiser til partnerland og andre land.

Møter

NAC, SACEUR, COMISAF: Stoltenberg kommer til å snakke med NATO-ledere bak mange kryptiske forkortelser på ukentlig basis.

Medlemslandenes ambassadører møter generalsekretæren i NATOs øverste råd NAC to ganger i uka. Minst. I tillegg kommer en ukentlig arbeidslunsj med ambassadørene.

– Samt jevnlige video- og telefonkonferanser med CMC, SACEUR, SACT, det samme med COMISAF, pluss bilaterale møter, ministermøter, deltakelse på EU-møter og så videre, ramser en av Stoltenbergs nye medarbeidere opp om rekken av ledermøter.

Les også: Stoltenberg: - USA har bred støtte for kamp mot ISIL

– Jeg kan forsikre at han er ekstremt travel, sier tjenestemannen og snakker i god NATO-ånd anonymt.

Arbeidspress

De politiske lederne rundt om i medlemslandene venter også sitt av den nye generalsekretæren. Det samme gjør et stort internasjonalt pressekorps.

– Jeg har ikke forberedt meg spesielt på arbeidspresset. Min erfaring er at den viktigste måten å håndtere det på, er å evne å slappe av, passe på å sove og ikke bli stresset, sier Stoltenberg.

Han har lært seg å godta at ting ikke trenger være perfekt hele tiden, «for det er de aldri».

– Man må prøve å unngå å være for irritert over ting man ikke fikk gjort, og mer konsentrert om det man faktisk gjør og gjøre en ting av gangen, sier han.

Uro

Med uro både øst og sør for NATOs grenser har han svære oppgaver å fylle arbeidsplanen med i månedene fremover.

Forholdet til Russland har nådd frysepunktet, og NATO oppretter en ny hurtigstyrke til beroligelse av medlemsland i øst.

Flere NATO-land har dessuten dannet en allianse mot terrorgruppen IS, mens NATO selv er i ferd med å avslutte et langt kampoppdrag i Afghanistan. Det blir opp til Stoltenberg å få sluttført en avtale med afghanerne så NATO kan bli værende i landet.

– Jeg har aldri trodd at dette blir et lett oppdrag. Det er en stor og krevende oppgave, har Stoltenberg sagt om jobben han nå tar fatt på.