Demokratiprotestene øker i styrke i Hongkong

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her bruker de tåregass på demonstrantene
Politi og demonstranter i Hongkong barket sammen i voldelige konfrontasjoner i helgen. Til uken varsles en massiv sitt-ned-demonstrasjon som er ment å lamme byens finansdistrikt.

Den siste ukes fredelige studentdemonstrasjoner eskalerte i voldelige retning i helgen.

For første gang siden 2005 så politiet i Hongkong i helgen seg nødt til å bruke tåregass mot de mange demonstrantene som har tatt til gatene.

Ifølge arrangørene tok rundt 80.000 til gatene i helgen, men antallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Demonstrantene raser mot myndighetene i Beijings beslutning om ikke lenger å tillate frie demokratiske valg i Hongkong. I august bestemte de kinesiske myndighetene at kandidater til 2017-valget må godkjennes av nominasjonskomiteen.

Bakgrunn: Demonstranter blokkerer deler av Hongkong

Tåregass

Flere slagsmål brøt ut mellom politi og sinte demonstranter da politiet tok i bruk tåregass. Det oppsto kaotiske scener og demonstranter ropte «Fy!» mot politiet mens de prøvde å beskytte seg mot skyene av tåregass, ifølge en reporter fra nyhetsbyrået AFP.

– Dette er ikke til å tro. Dette er en fredelig demonstrasjon og politiet er de som bruker vold. Nivået på politisk vold her er nå likt det i fastlands-Kina. Det var ikke slik her før, sier en av demonstrantene, Jade Wong, til nyhetsbyrået AFP.

Politiet har så langt arrestert 78 personer, ifølge Reuters.

Politiet brukte tidligere søndag pepperspray mot demonstranter som inntok en stor motorvei etter å ha brutt seg gjennom barrikader som var satt opp der.

De skulle hindre flere mennesker i å slutte seg til folkemengden som har slått leir utenfor regjeringsbygningene i Hongkong siden fredag.

På den travle veien Connaught stoppen trafikken helt opp, og politiet ble tvunget til å trekke seg tilbake da demonstrantene sprang mot folkemengden utenfor regjeringsbygningene.

Midt i veien, som vanligvis er fylt av busser og drosjer, jublet og omfavnet de hverandre.

«Ny æra»

Aksjonen startet sist mandag, da studenter i byen boikottet all undervisning og tok til gatene med krav om flere demokratiske rettigheter. Etter en uke med fredelige protester utviklet demonstrasjonene seg i voldelig retning fredag, etter at studentene brøt gjennom sperringene og rev ned et gjerde i et forsøk på å ta seg inn i regjeringsbygningene

Studentopprøret fikk søndag støtte fra demokratibevegelsen Occupy Central, som har protestert mot Bejings demokratiske innstramminger i over ett og et halvt år.

Professor Benny Tai, som står i spissen for organisasjonen, varslet at gruppen vil starte en omfattende sivil ulydighets-kampanje fra og med 1. oktober.

Organisasjonen inviterer alle byens innbyggere til en massiv sitt-ned-kampanje i Hongkongs finansdistrikt for å lamme byen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters varsler demonstrantene «en ny æra av sivil ulydighet» i Hongkong for å presse sentralmyndighetene i Beijing.

Kina har tiltro

Hongkongs øverste politiske leder Leung Chun-ying sier regjeringen vil være resolutte i møte med det han kalte en planlagt ulovlig okkupasjon.

– De er ulovlige fordi de er designet for å paralysere byen, uttalte han på en pressekonferanse søndag.

Uttalelsene er de første fra Leung Chun-ying siden demonstrasjonene startet mandag.

Han lovet samtidig at regjeringen vil holde nye samtaler om en valgreform innen kort tid.

Leung oppfordret folk til ikke å delta i «ulovlige» demonstrasjoner.

Ifølge en uttalelse fra kinesiske myndigheter søndag føler de seg trygge på at myndighetene i Hongkong vil håndtere demonstrasjonene.