Catalonia vil ha folkeavstemning om uavhengighet

CATALANERNE KREVER SELVSTENDIGHET: Demonstranter holder opp bokstavene "Independencia", uavhengighet, under en demonstrasjon på Sant Jaume-plassen i Barcelona lørdag. Foto: EPA/ALBERTO ESTEVEZ/NTB Scanpix. Les mer Lukk

Den spanske regionen Catalonia vil ha selvstendighet og har besluttet at det blir en folkeavstemning 9. november.

– Catalonia ønsker å ytre seg. Ønsker å bli hørt. Ønsker å stemme. Nå er tiden inne, og vi har det rettslige rammeverket til å gjøre det, sa Catalonias egen president Artur Mas etter at han signerte dekretet om folkeavstemningen.

Signeringen skjer etter at Catalonias regionale parlament tidligere i september vedtok en lov som de mener gir dem mandat til å holde en ikke-bindende folkeavstemning, eller «konsultasjon», om selvstendighet fra Spania.

Les: Catalonia får ikke løsrive seg fra Spania

Vil stanse avstemningen

Den spanske regjeringen er sterkt imot planene om en folkeavstemning, eller «konsultasjon» som de katalanske lederne kaller den.

Regjeringen har varslet at den vil forsøke å stanse avstemningen ved å bringe saken inn for landets grunnlovsdomstol. Statsminister Mariano Rajoy har innkalt til et ekstraordinært regjeringsmøte mandag for å utarbeide regjeringens formelle klage til grunnlovsdomstolen.

Spanias visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria uttalte lørdag at ingen kan overstyre den nasjonale viljen til det spanske folk.

Les: Folkeavstemningen i Skottland utløser store endringer for England

Fornøyd med skotsk nei

Da skottene denne måneden stemte nei til uavhengighet fra Storbritannia, uttalte den spanske statsministeren Rajoy ikke uventet at han var veldig fornøyd med skotsk nei.

Men skottenes nei skremte ikke katalanerne: Det var bare timer etter at det var klart at nei-siden i Skottland hadde fått flertall, at Catalonias regionale parlament vedtok loven som de mener gir dem mandat til å holde folkeavstemning.

Vil ikke bryte loven

Regionspresident Artur Mas er under press fra politiske samarbeidspartnere om å holde folkeavstemningen uansett, selv hvis den spanske grunnlovsdomstolen erklærer den ugyldig. Men Mas selv har tidligere uttalt at han ikke vil gjøre noe som bryter med loven.

Catalonia er en velstående region nordøst i Spania og har sitt eget språk og egen kultur. Selvstendighetsbevegelsen har i mange år kjempet for løsrivelse fra Spania, og den økonomiske krisen som har rammet landet de siste årene, har styrket bevegelsen.