Valgkomiteen visste ikke at Støre stemte Høyre

AVSLØRER POLITISK UNGDOMSSYND: Jonas Gahr Støre stemte Høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Les mer Lukk

Jonas Gahr Støre informerte ikke valgkomiteen i Arbeiderpartiet om at han stemte Høyre ved stortingsvalget i 1981.

– Vi visste ikke dette helt konkret, men kjente til at han hadde søkt jobb i Høyres stortingsgruppe, sier Martin Kolberg, som ledet komiteen som enstemmig innstilte Støre som ny Ap-leder.

– Dette forandrer ingenting. Jeg kan med sikkerhet si at Jonas Gahr Støre har komiteens og Arbeiderpartiets fulle tillit. Han er en god og fullverdig sosialdemokrat, understreker Kolberg overfor NTB.

Les også: Støre: - Boka ser framover

Stemte Høyre

Det var i et intervju med VGTV at Støre røpet at han som 21-åring stemte Høyre ved stortingsvalget i 1981. Året før søkte han jobb i Høyres stortingsgruppe.

– Jeg kan si det sånn at jeg gjennom min oppvekst, barndom og det jeg kom fra: Jeg stemte Høyre ved inngangen til 80-tallet – og var Arbeiderpartiet ved utgangen av 80-tallet. Sånn ble 80-tallet for meg, sier Støre i intervjuet.

Ap-lederen som selv er vokst opp i en velstående familie på Oslos vestkant, skriver i boken «I bevegelse» at han ble «sosialdemokrat gjennom modning, partimedlem ved beslutning».

Les også: Støre åpner for å beholde kontantstøtte for ettåringer

– Husker ikke

Støre sier han ikke husker hva han stemte ved valget i 1985.

– Jeg kan ha stemt Arbeiderpartiet, men det husker jeg ikke så veldig godt. Men jeg husker 1989. Da jobbet jeg på Statsministerens kontor, sier han.

Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch sier til VG at han takker for støtten fra Støre i 1981.

– Jeg håper jo at han har beholdt noe av tankegodset som gjorde at han stemte på oss den gang. Ellers tenker jeg at det å få en tenksom leder i Ap er veldig bra, sier Willoch.

Han sier han gjerne skulle ha beholdt Støre i Høyre og slår fast at han finner det litt overraskende at Støre ikke husker hva han stemte i 1985.

– Han kommer nok på det etter hvert, sier Willoch humrende til VG.