USA: Kjenner ikke til terrorplaner mot T-banen

Arkivfoto fra undergrunnen på Manhattan, New York, i USA. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Iraks statsminister Haider al-Abadi varsler om angrep mot undergrunnen i Paris og USA. Det hvite hus sier de ikke har mottatt informasjon som kan bekrefte en trusselsituasjon.

Vi har sett rapportene om statsminister Abadis uttalelser. Vi kan ikke bekrefte at det foreligger en terrorplan, og må undersøke informasjonen fra Irak før en endelig bekreftelse, sier Caitlin Hayden, talspersonen for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Ingen i USAs regjering kan bekrefte at de kjenner til at det skal finnes slike planer, og har heller ikke mottatt informasjon om dette fra sine irakiske kollegaer.

Heller ikke ordføreren i storbyen New York, Andrew Cuomo, politiet i New York eller ledelsen for det offentlige transportsystemet i byen, har fått informasjon som støtter disse uttalelsene.

Den franske sikkerhetsmyndigheten opplyser at de ikke har informasjon som kan bekrefte opplysningen fra Abadi, skriver Reuters.

Les også: Bomber skal stanse inntektsstrømmen til IS

– Sikre

Iraks statsminister Haider al-Abadi sa til en gruppe amerikanske journalister under møtene i FN torsdag at landet har etterretningsopplysninger som tyder på at Den islamske staten (IS) planlegger terrorangrep mot T-baner i Paris og i USA.

– I dag, mens jeg er her, får jeg konkrete meldinger fra Bagdad om pågripelser av noen elementer. Det er nettverk som planlegger angrep fra inne i Irak, sa han.

Den irakiske statsministeren sier informasjonen kom etter pågripelser av «IS-elementene» i Irak, og han legger til at informasjonen er troverdig.

– Jeg har bedt om mer opplysninger. Jeg har bedt om navn, om byer og datoer. Og ut fra det jeg har mottatt så langt, virker dette som sikre opplysninger, sier Iraks statsminister.

Senere torsdag sa en regjeringskilde i Irak at det gjøres vurderinger av påliteligheten av informasjonen, som er gitt videre til den alliertes sikkerhetsmyndighet.

– Det pågår en full gjennomgang av informasjonen er og hvor langt planene var kommet. Vi kan ikke diskutere denne saken videre i mediene, bortsett fra at Den islamske staten vil fortsette å true freden i hele verden om de ikke utryddes, sier den irakiske kilden.

Luftangrep

USA og Frankrike utfører sammen med flere andre land luftangrep mot Den islamske staten (IS) i Irak.

Frankrike gjorde det klart tidligere torsdag at sikkerheten på offentlig transport og på offentlige steder i Frankrike vil bli styrket etter at en fransk turist ble drept i Algerie av personer som skal ha forbindelse til IS.