PST: – Norsksomalisk selvmordsbomber døde i angrep

Daværende statsminister Jens Stoltenberg møtte ble familiefaren Burhan Ahmed Abdule fra Halden i 2010. I et selvmordsangrep i Somalia i mars i år ble han Norges første selvmordsbomber. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix) Les mer Lukk

PST konkluderer med at mannen som i mars i år gjennomførte et selvmordsangrep i Somalia i flere år bodde i Halden.

Fakta om norsksomalisk selvmordsbomber:  
  • 18. mars i år sprengte Burhan Ahmed Abdule en bil fullastet med sprengstoff ved Hotel Amalow i den somaliske byen Buulo Burde, 185 kilometer nord for Mogadishu. Foruten Abdule krevde eksplosjonen minst åtte menneskeliv.
  • Bomben var en del av et større selvmordsangrep mot hotellet, gjennomført av islamistgruppen al-Shabaab, som i alt krevde rundt 20 menneskeliv.
  • Abdule var bosatt i Halden siden 2005 og var norsk statsborger.

I 2010 møtte familiefaren Burhan Ahmed Abdule fra Halden statsminister Jens Stoltenberg på Stortinget. Fire år senere ble han Norges første selvmordsbomber, melder NRK.

PST har etterforsket saken og konkludert med at mannen hadde bosetningstillatelse i Norge, var somalisk statsborger i 40-50-årene og at han hadde bodd i Halden tidligere.

– Han kom til Norge i 2005 og reiste ut i 2012. Han tok del i angrepet og døde selv, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmo i PST til NRK.

Sprengstoff

18. mars i år kjører en bil fullastet med sprengstoff mot Hotel Amalow i den somaliske byen Buulo Burde, 185 kilometer nord for Mogadishu. Bak rattet sitter Abdule fra Halden.

På hotellet bor det afrikanske og somaliske soldater som nettopp har erobret byen fra al-Shabaab. Når Abdule sprenger seg selv i luften, blir minst 20 soldater fra den somaliske regjeringshæren og AMISOM ble drept, sammen med åtte angripere. Minst 18 ble såret.

Ifølge somaliske sikkerhetskilder kjørte den norske selvmordsbomberen først en bil med sprengstoff rett mot hotellet, deretter stormet flere angripere bygningen.

Les også: Stoltenberg fikk nei til norske livvakter

Startet etterforskning

Like etter aksjonen hevdet islamistgruppen al-Shabaab at selvmordsbomberen var fra Norge.

– En norsk statsborger i 60-årene deltok i selvmordsangrepet mot et hotell i Somalia tirsdag, opplyste al-Shabaab og myndighetene i landet i mars.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet etterforskning, og har nå konkludert med at Abdule deltok i angrepet. PST sier de ikke har full oversikt over mannens rolle i angrepet, annet enn at de mener han var med i angrepet og døde der.

De ønsker ikke å kommentere om han var på radaren til PST før angrepet.

Les også: USA utlover 18 millioner i dusør for «norsksomalier»

– Ingen aldersgrense

Før angrepet gjorde al-Shabaab et intervju med somalieren.

– De vantro har tatt over byen, sier Abdule i intervjuet, men nå skal de få smake helvete.

I opptaket forteller nordmannen hvordan han tidligere tilhørte den somaliske islamistgruppen Al-Itihaad al-Islamiya (AIAI), som ble oppløst kort tid etter at den havnet på USAs terrorliste i 2001. Senere sluttet han seg til al-Shabaab.

– Jeg drar til Buloburde der Allahs fiender holder stand, sier mannen leende i opptaket.

Bakgrunn: PST sirkler inn norsksomalier etter terrorangrep

Halden

Fire år før selvmordsangrepet var Abdule blant 30 spente menn fra Halden som skulle besøke Stortinget i Oslo. Abdule var en av de heldige som fikk hilse på statsministeren.

Da gruppen ble fotografert, kikket Abdule smilende over skulderen til Jens Stoltenberg.

– Det er mange som har møtt statsministre i Norge opp gjennom tidene. Det var ikke noe mistanke om et angrep rettet mot ham, sier Hafsmo.