Bortført franskmann drept av islamistgruppe

Foto: Hervé Gourdel.
En IS-tilknyttet gruppe har offentliggjort en video som viser drapet på det franske gisselet Hervé Gourdel. Frankrikes president François Hollande kaller drapet ondskapsfullt og feigt.

Gourdel (55), en turist fra Nice i Sør-Frankrike, ble bortført søndag kveld mens han gikk tur i Tizi Ouzou-provinsen ved fjellområdet Kabylie i Algerie.

Den militante gruppa Jund al-Khilifa (Kalifatets soldater), som hevder å være tilknyttet Den islamske staten (IS), tok på seg ansvaret.

Onsdag publiserte gruppen en video av drapet med tittelen «En beskjed med blod til franske myndigheter» på jihadist-nettsider.

Les også: – 50 ISIL-medlemmer drept i Syria

Bekreftet av Hollande

Frankrikes president François Hollande bekreftet onsdag kveld at den bortførte franskmannen er drept.

– Dette er en ondskapsfull og feig handling, sier den franske presidenten, som lover at landet ikke vil trekke seg fra kampen mot islamistgruppen.

– Den franske militæroperasjonen mot IS vil fortsette. Vi vil fortsette å bekjempe terrorisme overalt, sa Hollande.

Det var organisasjonen SITE, som sporer aktiviteten til terrororganisasjoner på internett, som først varslet om drapet.

Les også: Venn av Sotloff og Foley: - De ville ikke la seg stoppe av farene

Ba om hjelp

Dagen etter bortføringen publiserte Jund al-Khilifa en video der de truet med å drepe franskmannen dersom ikke Frankrike stanser luftangrepene mot IS i Irak.

– Jeg er i hendene på Jund al-Khilifa, en væpnet algerisk gruppe. Denne væpnede gruppen ber meg om å be deg (president François Hollande) om ikke å gripe inn i Irak. De holder meg som gissel, og jeg ber deg, herr president, om å gjøre alt for å få meg ut av denne vanskelige situasjonen, sa Gourdel i videoen.

Franske myndigheter bekreftet senere at videoen var ekte, men statsminister Manuel Valls sa det var uaktuelt å forhandle med den algeriske islamistgruppen.

Fransk advarsel

Gourdel ble bortført kort tid etter at ekstremistene i Den islamske staten (IS) oppfordret til drap på franskmenn og borgere i andre land i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Fredag bombet franske fly for første gang IS-mål i Irak, og myndighetene har bedt franske statsborgere som bor eller reiser i utlandet om å utvise forsiktighet.

Minst 40 land, blant dem Egypt og andre arabiske land, har forpliktet seg på ulike vis til å bidra i koalisjonen mot IS.

Fjerde henrettelse

Den siste videoen er den fjerde i rekken som viser drap på en vestlig borger utført av IS eller IS-tilknyttede grupper.

I august publiserte ekstremistgruppen en video som viste drapet på den amerikanske journalisten James Foley, som ble bortført i 2012. Bare en uke senere publiserte gruppen en ny video der en annen journalist, Steven Sotloff, ble drept.

Den tredje videoen, som kom for halvannen uke siden, viste drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines.