Anundsen ut mot Politiets Fellesforbund

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) går hardt ut mot Politiets Fellesforbund. Her er han avbildet med politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) anklager Politiets Fellesforbund for å leke med tall i striden om politistudentene som står uten fast jobb.

– Vårt utgangspunkt er at når du er ferdig uteksaminert, så skal du i jobb, fortrinnsvis i fast jobb, fortest mulig, sa PF-leder Sigve Bolstad til TV 2 tidligere denne uken.

Han slo fast at bare en av fire av studentene som gikk ut av Politihøgskolen i vår, har fått fast jobb. Det ligner ikke på en storsatsing, slik regjeringen lovet, mener Bolstad, som ber om at det knyttes en jobbgaranti til studieplassen.

Les også: Frp-kollega lover Anundsen bråk

Et slikt forslag er tidligere fremmet av Fremskrittspartiet, men nå er det ikke aktuelt, sier Anundsen.

– Vi mener det fortsatt bør være konkurranse om stillingene i politiet, sier Anundsen, som mener Politiets Fellesforbund bedriver en «merkelig lek med tall».

– Tre måneder etter at årets avgangskull ble uteksaminert, er 408 av 631 personer i jobb i politiet. 154 er i fast jobb, de andre er ansatt i vikariater eller midlertidige stillinger. Det er ikke uvanlig at man som nyutdannet innenfor de fleste yrker og posisjoner tiltrer i et vikariat eller en midlertidig stilling først. De vil etter hvert få fast jobb, sier Anundsen, og viser til fjorårets statistikk der 94 prosent av politistudentene var i fast jobb etter ett år.

Les også: Anundsen får ikke støtte i eget ungdomsparti

Han klandrer den forrige regjeringen for et etterslep når det gjelder nye stillinger i politiet og gjentar den nasjonale målsettingen om to polititjenestemenn per 1.000 innbyggere i løpet av 2020.