Opposisjonsgrupper fra Syria møttes i Oslo

Statssekretær i Utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Representanter fra flere av opposisjonsgruppene i Syria møttes i Oslo flere ganger i sommer, bekrefter Utenriksdepartementet.

To ganger i sommer ble det holdt møter for å snakke om veien videre for det borgerkrigsherjede landet, opplyser statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet til NRK.

– Målet med samtalene er å få økt kunnskap om hva man tenker på ulike sider av konflikten og sånn sett se hva som kan være skritt videre fremover for å skape grunnlag for en politisk løsning, sier statssekretæren til kanalen.

Første gang de møttes var i juni. Da la de frem en skisse med ideer som senere ble overrakt Bashar al-Assads medierådgiver Bouthaina Shaaban, som selv var i Oslo. Shabaan hadde samtaler med Brende under Oslo Forum noen dager senere, den 18. og 19. juni.

Det har i lengre tid foregått samtaler og forhandlinger i flere byer.

Representanter for Assad-regimet og den syriske opposisjonskoalisjonen har hatt møter både i Washington, Berlin og i Istanbul. Men spesielt for Oslo-samtalene er at både representanter fra opposisjonen og de moderate opprørerne har deltatt.