Helsearbeider tiltalt for sexovergrep mot fengselsinnsatt

En sykepleier ved Oslo fengsel er tiltalt for misbruk av stillingen etter at han under en helseundersøkelse forgrep seg på en innsatt.

Statsadvokaten har tiltalt sykepleieren etter straffelovens regel om misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold. Det varsles også krav om at sykepleieren mister autorisasjonen.

Den innsatte i fengselet kom i fjor til helseavdelingen for å få undersøkt et arr i lysken da helsearbeideren i 50-årene plutselig forgrep seg på ham.

Mannen som satt varetektsfengslet i en alvorlig sedelighetssak, ble uventet selv et offer. Like etter undersøkelsen tok den innsatte kontakt med forsvareren sin. Han varslet politiet som sikret biologiske spor, skriver Dagbladet. Bistandsadvokat Carl K. Rieber-Mohn sier til avisen at det trolig ville vært umulig for klienten å bli trodd uten de tekniske bevisene han mener ikke kan forklares ut ifra en ordinær helseundersøkelse.

– Man forventer at man under full statlig kontroll i et fengsel ikke kan bli utsatt for noe slikt. Om det også er slik at gjerningspersonen har basert seg på at offeret ikke ville bli trodd, øker det alvorligheten, sier Rieber-Mohn.

Nå varsler bistandsadvokaten krav om oppreisningserstatning på opptil 100.000 kroner når saken kommer opp 8. desember.