Sp vil ha uravstemming om OL

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet tar i bruk uravstemming for å ta stilling til spørsmålet om Oslo-OL. Her fra partiets landsstyremøte på Gardermoen forrige måned. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix) Les mer Lukk

Senterpartiet vil la partimedlemmene si ja eller nei i en uravstemming for å bestemme hva partiet skal mene om et Oslo-OL i 2022.

– Dette er en ny øvelse for oss, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Valgforsker og professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen sier til NRK at det ham bekjent er første gang en sak legges ut for votering på denne måten.

– OL kan gi mange positive ringvirkninger. Det vil kunne bety mye for både bredde-, toppidrett og idrettsgleden i landet. Samtidig ser vi at dette har store kostnader, og at de pengene kunne vært brukt på breddeidrett rundt om i hele landet, sier Sp-lederen i en pressemelding.

Fremskrittspartiets landsmøte har sagt nei til å stille statsgaranti, men det betyr ikke at slaget er tapt for OL-forkjemperne. Skulle Arbeiderpartiet og Høyre samle seg om et ja til statsgaranti, vil flertallet være sikret.

Det er ventet at regjeringen i første halvdel av oktober legger frem sin anbefaling for Stortinget. I januar leverer kandidatbyene sin søknad til Den internasjonale olympiske komité (IOK). Det endelige valget av ny OL-by skjer i juli 2015.