Afghanske rivaler enige om å dele på makten

– GOD DAG: Dette er dagen afghanerne har ventet utålmodig på, sa avtroppende president Hamid Karzai da Abdullah Abdullah (t.v.) og Ashraf Ghani signerte en samarbeidsavtale om en felles regjering søndag. Foto: Omar Sobhani / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Etter tre måneder med politisk kaos er det endelig klart at Ashraf Ghani blir Afghanistans nye president, mens hans rival Abdullah Abdullah får rett til å utnevne en slags statsminister.

Søndag signerte de to en samarbeidsavtale under en kort seremoni i presidentpalasset i Kabul. Etter måneders fiendskap omfavnet de to mennene hverandre. Begge har tidligere erklært seg som vinnere av presidentvalget og anklaget den andre for valgfusk.

– Det er dette øyeblikket landet har ventet utålmodig på. Jeg håper min etterfølger vil greie å gjøre det jeg ikke kunne gjøre i løpet av mine 13 år ved makten, sa avtroppende president Hamid Karzai.

Avtalen skal bane vei for en samlingsregjering der de to mennene skal dele likt på utnevnelsene av ministre og embetsmenn, samtidig som landets valgsystem skal endres.

USA var raskt ute med gratulasjoner. Utenriksminister John Kerry mener Ghani og Abdullah har utvist stor statsmannskunst ved å signere avtalen.

– De har sikret at den første fredelige, demokratiske maktovertakelsen i landet deres begynner med nasjonal enhet, sier Kerry i en uttalelse.

Ifølge Karzai kommer Ghani til å tas i ed som president innen en uke. En av de første sakene han skal behandle, er en omstridt sikkerhetsavtale med USA.

Kort seremoni

Valgkommisjonen utropte i sommer Ashraf Ghani som vinner av valget 14. juni, men det ville ikke rivalen Abdullah Abdullah godta. Etter måneder med kiving og forhandlinger får Abdullah nå makt til å utnevne en «utøvende regjeringssjef». Det vil praksis si en slags statsminister, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Seremonien søndag varte kun i ti minutter, og verken Ghani eller Abdullah holdt noen tale. De endelige valgresultatene skal etter planen kunngjøres senere søndag, men ellers er det uvisst hvordan prosessen blir videre.

Ifølge grunnloven har landets president nesten all makt, og den nye regjeringsstrukturen kan bli satt på en hard prøve når Afghanistan skal forsøke å løse sine store økonomiske og sikkerhetsmessige problemer.

Teknokrat

Ashraf Ghani tilhører i likhet med Karzai landets største folkegruppe pasjtunerne og er mer teknokrat enn politiker. Han stilte med den beryktede usbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostum som visepresidentkandidat.

Den 65 år gamle statsviteren levde i eksil i nærmere 25 år, var foreleser ved flere ledende universiteter i USA og Europa og arbeidet også for Verdensbanken.

Etter at han vendte tilbake til Kabul i 2002, høstet han anerkjennelse som finansminister et par år, før han ble rektor ved universitetet i Kabul.

Ghani er ekspert på statsbygging og fattigdomsbekjempelse og har i så måte sårt tiltrengte kvalifikasjonene i et av verdens fattigste og minst utviklede land.

Veltalende øyelege

Den veltalende og vestlig orienterte øyelegen Abdullah, som er halvt tadsjik og halvt pasjtunsk, har tidligere vært utenriksminister under Karzai.

Under valget i 2009 utfordret han Karzai og sikret seg drøyt 30 prosent av stemmene i første runde, men trakk seg deretter i protest mot omfattende valgfusk.

Abdullah har vært lite villig til å forhandle med Taliban og har i intervjuer gjort det klart at han akter å bekjempe dem militært.

Som visepresidentkandidater plukket han krigsherrene Mohammad Khan og Mohammad Mohaqiq. (©NTB)