Avtale om maktdeling i Afghanistan

De afghanske presidentkandidatene Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah under en pressekonferanse i Kabul tidligere i måneden. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

De rivaliserende presidentkandidatene i Afghanistan er blitt enige om å dele makten og danne en samlingsregjering.

De to rivalene Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah mener begge at de vant valget 14. juni, mens FN og USA har presset på for å få de to til å gå i regjering sammen.

Avtalen om samlingsregjeringen skal undertegnes søndag, opplyser flere afghanske tjenestemenn.

– Begge kandidatene er ventet å skrive under på en avtale om strukturen for en nasjonal enhetsregjering i morgen, skrev Aimal Faizi, talsperson for avtroppende president Hamid Karzai, på Twitter lørdag.

Valgkommisjonen har samtidig lovet afghanske velgere at de søndag skal få vite det endelige valgresultatet fra andre valgomgang.

Les også: Abdullah truer med å trekke seg fra valgprosessen

Abdullah og Ghani undertegnet en avtale om maktdeling også i begynnelsen av august, men forhandlingene kollapset noen uker senere.

Afghanistan har vært inne i en politisk krise siden andre omgang av presidentvalget i juni. Abdullah vant første valgomgang i april, men ble ifølge valgkommisjonen slått av motkandidaten Ghani i andre runde.

Begge kandidatene har protestert mot resultatet, anklaget motstanderen for valgfusk og utropt seg selv til valgvinner. Det ble tidligere forsøkt gjennomført en FN-overvåket omtelling av stemmene, men presidentkandidatene hadde etter hvert innvendinger også mot denne prosessen.