Støre åpner for å beholde kontantstøtte for ettåringer

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, ber om nytenkning i familiepolitikken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Les mer Lukk

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok lørdag til orde for å beholde kontantstøtten for de minste barna og ber partifellene tenke nytt i familiepolitikken.

– Hvis vi skal være et parti med tiden, så må vi lytte til familiene og forstå det de står i. Og da er det ikke sikkert at det vi har ment i tidligere tiår, er helt riktig for kommende tiår, sier Støre til NRK.

Utspillet kom da Støre talte til kvinnenettverket i Arbeiderpartiet lørdag. Siden kontantstøtteordningen ble innført i 1998, har det vært betydelig motstand mot den i partiet generelt og hos Ap-kvinnene spesielt. Nå synes Støre å få bifall også fra kvinnenettverket.

Hareide er overrasket

– Jeg må si jeg er overrasket, etter det som har vært en svært langvarig kamp fra Aps side mot kontantstøtten. Men jeg er veldig glad for det Støre nå sier om å være mer framtidsrettet i familiepolitikken, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Les også: Venstre vil fjerne kontantstøtten

Han framholder at en slik framtidsrettet politikk må inneholde muligheter for familiene til selv å velge de løsningene som passer best for barna.

– Dette er en god dag for norske familier, fastslår han.

Om Støre med formaningene om å være framtidsrettet sikter til valget i 2017 og behovet for å rydde et stort hinder for samarbeid med KrF av veien, vil ikke Hareide spekulere på.

Gjør seg lekre

Både Støre og forgjengeren Jens Stoltenberg har i lengre tid forsøkt å gjøre partiet lekkert for KrF. De har argumentert med at Hareide har bedre muligheter for gjennomslag i et samarbeid til venstre i politikken enn hos Høyre og ikke minst Fremskrittspartiet.

– Det må være mulig å være enig i enkeltsaker, uten at det store samarbeidsspørsmålet skal komme opp hver gang. Vi er godt fornøyd med det samarbeidet vi har i denne perioden. Hva vi gjør i neste periode, står ikke på agendaen før i 2017, sier Hareide.