NATO: Russiske styrker er fortsatt i Ukraina

En gassledning blir reparert etter et granatangrep i Donetsk. Den russiske kolonnen har blant annet med seg strømaggregater, ifølge russiske myndigheter. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Partene i Ukraina er enige om rammene for en ny fredsplan. Men våpenhvilen fungerer ennå ikke, fastslår NATOs øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove.

Breedlove påpeker at russiske styrker fortsatt er i Ukraina.

– Når det gjelder russiske styrker på bakken, så er de fremdeles inne i Ukraina, sa Breedlove til journalister i Litauens hovedstad Vilnius, der NATOs militære sjefer holder møte denne helgen. Han vet imidlertid ikke hvor mange det dreier seg om.

– Russiske og russiskstøttede styrker beveger seg fram og tilbake over grensa til stadighet, noe som gjør det nærmest håpløst å få grep om tallene, sa Breedlove.

Russisk kolonne

Bare timer etter at ukrainske myndigheter og prorussiske opprørere natt til lørdag ble enige om flere punkter til en ny fredsplan, rullet russiske lastebiler nok en gang ulovlig over grensa til Ukraina.

Les også: Putin i samtaler om fredsprosessen i Ukraina

Det er tredje gang Russland sender inn en kolonne uten tillatelse fra ukrainske myndigheter. Kolonnen var fylt med nødhjelp til opprørsbastionen Donetsk, ifølge russiske medier.

De om lag 200 lastebilene er blant annet lastet med mat, vann, strømgeneratorer og varmt tøy, melder nyhetsbyrået Itar-Tass.

– Kolonnen har nådd Donetsk, og kjøretøyene blir nå losset, sa Aleksandr Drobysjevskij, talsmann for det russiske krisedepartementet.

Ukrainske grensevakter og representanter fra Røde Kors skal angivelig ha blitt tilbudt å inspisere kolonnen, men ifølge Itar-Tass avviste de dette.

Ni punkter

På et møte i Minsk natt til lørdag ble partene enige om en handlingsplan som skal bidra til at våpenhvilen varer. Ifølge ett av de ni punktene i planen skal begge parter sørge for at alle utlendinger med våpen, både frivillige og leiesoldater, forlater landet.

I tillegg ble de enige om å opprette en demilitarisert buffersone i de urolige områdene øst i landet. Den skulle etter planen opprettes i løpet av 24 timer.

Breedlove påpeker at våpenhvilen som ble inngått for to uker siden, i teorien fortsatt gjelder.

– Men det som skjer på bakken, er en helt annen historie. Vi håper at dette kommer til å endre seg, sier NATO-generalen.

Men allerede lørdag morgen ble Donetsk rystet av en rekke kraftige eksplosjoner. Ifølge lokale myndigheter skjedde eksplosjonene ved en fabrikk som produserer ammunisjon og industrieksplosiver.

Ifølge Reuters' korrespondent i området kunne det også høres eksplosjoner fra flyplassen utenfor Donetsk, der regjeringsstyrkene har greid å holde stand til tross for gjentatte angrep fra opprørerne.

Les også: Putins eks-rådgiver: - Krigen i Ukraina planlagt i elleve år

Stor nød

Hundretusener av mennesker mangler vann, strøm og mat i de østlige områdene i Ukraina etter flere måneder med kamper mellom separatister og ukrainske regjeringsstyrker.

Også FN har for første gang begynt å sende humanitær hjelp til det østlige Ukraina.

Russiske myndigheter sier de har invitert representanter fra Røde Kors til å observere utdelingen av nødhjelp, men organisasjonen har tidligere uttalt at det er for farlig i de opprørskontrollerte områdene.

Ifølge den russiske TV-kanalen Rossija 24 har den nøyaktige ruten til kolonnen med nødhjelp blitt holdt hemmelig av sikkerhetsgrunner.