EU gir Russland en tidsfrist

Tysklands statsminister Angela Merkel diskuterer med Finlands statsminster Alexander Stubb, Danmarks Helle Thorning-Schmidt og Bulgarias president Rosen Plevneliev under EU-toppmøtet i går. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

EUs ledere gir Russlands Vladimir Putin en uke til å endre kurs i Ukraina om han vil unngå nye sanksjoner. Men Slovakia truer med å legge ned veto mot flere straffetiltak.

På EU-toppmøtet lørdag kveld ba EUs stats- og regjeringssjefer EU-kommisjonen om å komme opp med forslag til nye sanksjoner mot Russland på grunn av landets innblanding i Ukraina-krisen.

EU-lederne satte lørdag kveld en frist på en uke til EU-kommisjonen med å komme opp med forslagene.

Slovakisk motstand

Men natt til søndag – kort tid etter møtet var ferdig – slaktet Slovakias statsminister Robert Fico Russland-sanksjonene. Fico sier sanksjonen er meningsløse og at de virker mot sin hensikt.

Uttalelsene synliggjør splittelsen i EU om hvor tøff linje Unionen skal ta overfor Russland.

– Før vi vet virkningen av de allerede innførte sanksjonene, er det ikke noe poeng å innføre nye, sa Fico.

– Jeg forbeholder meg retten til å legge ned veto mot sanksjoner som skader Slovakias nasjonale interesser, la han til.

Usikkert

Det er uansett ikke helt sikkert at nye EU-sanksjoner vil bli innført. Tysklands statsminister Angela Merkel sier sanksjonene blir innført dersom situasjonen i Ukraina ikke forbedres eller endres.

Beslutningene om en mulig skjerping kommer etter de siste dagenes meldinger om at russiske soldater deltar aktivt i kampene i Ukraina.

Toppmøtets slutterklæring inneholder også en kraftig fordømmelse av de russiske soldatenes deltakelse i Ukraina-kampene og av transporten av våpen fra Russland til Øst-Ukraina.

EU-lederne ber Russland straks trekke alle sine soldater og alt militært utstyr ut av Ukraina. (©NTB)