USA bombet IS-opprørere ved Amerli

Tidligere i uka meldte The New York Times at USAs president Barack Obama nærmet seg en avgjørelse om hvorvidt landet skulle bombe IS-opprørerne som beleirer byen Amerli. Natt til søndag beordret presidenten amerikanske fly til å bombe IS-mål, samt slippe mat og vann til befolkningen i den irakiske byen. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USA bombet natt til søndag IS-opprørere som beleirer den nordirakiske byen Amerli. Utenlandske fly slapp samtidig nødhjelp til byens innbyggere.

Iraks regjeringshær startet sammen med sjiamuslimske militssoldater og kurdiske peshmerga-soldater lørdag ettermiddag en offensiv mot opprørerne for å frigjøre byen.

Før helgen bombet Bagdads luftvåpen IS-stillinger i landsbyer rundt småbyen Amerli.

USAs president Barack Obama ga så grønt lys til å trappe opp den amerikanske militærinnsatsen i Irak.

Med de amerikanske bombene fulgte nødhjelpspakker til befolkningen, som fly fra USA, Australia, Frankrike og Storbritannia slapp fra luften, ifølge Pentagon.

Mat, vann og medisiner ble levert på forespørsel fra den irakiske regjeringen, opplyser pressetalsmann John Kirby.

Den siste uken har det internasjonale presset økt for å hjelpe byens sivile, som har vært beleiret i mer enn to måneder. Innbyggerne i Amerli i Salaheddin-provinsen nord for Bagdad er i stor nød og mangler både mat og vann.

FN frykter massakre

FN har uttrykt frykt for at befolkningen kan bli massakrert av krigere fra Den islamske staten (IS) dersom ikke beleiringen stanses.

– Situasjonen for folket i Amerli er desperat, og umiddelbar handling er nødvendig for å hindre en massakre på innbyggerne, sa FNs Irak-utsending Nickolay Mladenov for over en uke siden.

Amerli er dominert av sjiamuslimske turkmenere. Befolkningen er utsatt både på grunn av sin motstand mot opprørerne og fordi IS anser dem, i likhet med alle andre annerledestenkende, som vantro.

Det fryktes at derfor at ekstremistene i IS vil gå svært hardt fram mot dem.

Forsvarer seg selv

Flere av byens innbyggere forsvarer seg med våpen mot IS, og motstandskampen har pågått i flere uker, ifølge Al Jazeera. I tillegg er sjiamuslimske militssoldater fløyet inn i irakiske helikoptre.

Amerli er beleiret av Iskrigere, som igjen er omringet av militssoldater og regjeringssoldater, skriver Al Jazeera.

Så langt har væpnede borgere klart å forsvare seg mot angrepene fra IS, og selv om irakiske styrker har evakuert flere sivile, er fortsatt 15.000 innbyggere fanget inne i byen.

De amerikanske flyene leverte 7.000 ferdigpakkede måltider og 40.000 liter vann, opplyser den amerikanske sentralkommandoen søndag morgen.

Bombet for å hjelpe

USA bedyrer at bombingen mot IS-krigerne skjedde nettopp for å tilrettelegge for den humanitære hjelpen.

– Operasjonene kommer til å være begrenset i omfang og varighet, sier Pentagon-talsmann Kirby.

Et hovedformål er å avverge et militærangrep mot byens sivile, fremholder han. I tre luftangrep ved Amerli ødela USA tre amerikanske panserkjøretøy av typen Humvee, ett annet militærkjøretøy, en vaktpost og en stridsvogn – alt tilhørende IS, heter det i uttalelsen fra sentralkommandoen.

Hjalp yazidier

Obama beordret første gang amerikanske fly til å angripe opprørere og levere humanitærhjelp til befolkningen i Irak tidligere denne måneden. Da rettferdiggjorde han militærintervensjonen delvis med behovet for å avverge en humanitær katastrofe for flere tusen irakiske yazidier som var omringet av IS-opprørere i Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

I midten av august kunngjorde den amerikanske presidenten at opprørernes beleiring på Sinjar var brutt. (©NTB)