– EU forbereder nye Russland-sanksjoner

Ukrainas president Petro Porosjenko deltok lørdag på et EU-toppmøte i Brussel. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Russland er i krig mot Ukraina og dermed i praksis også mot Europa, sier Litauens president Dalia Grybauskaitė. EU forbereder nye sanksjoner.

Ukraina-krisen sto igjen i sentrum da EUs 28 stats- og regjeringssjefer lørdag kveld var samlet i Brussel. Topplederne er enige om å utarbeide en ny pakke med straffetiltak mot Russland, sa Ukrainas president Petro Porosjenko etter å ha møtt sine europeiske kolleger.

Den ukrainske lederen sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at sanksjonene kan bli iverksatt hvis ikke hans egen fredsplan blir fulgt.

I krig

Litauiske Grubauskaite mener det ikke er tvil om at russerne nå er i en krigstilstand mot Ukraina.

– Det betyr at de er i en krigstilstand mot et land som ønsker tett integrering i EU. I praksis er Russland i en krigstilstand mot Europa, sa hun til pressen i Brussel lørdag.

– Vi må hjelpe Ukraina å forsvare sitt territorium og sitt folk og hjelpe militært, spesielt med militært materiell, sa hun og mener ukrainerne kjemper «en krig på vegne av hele Europa».

Konsekvenser

EU har i flere runder vedtatt sanksjoner mot Russland som følge av landets annektering av den ukrainske Krim-halvøya og anklager om russisk innblanding i Øst-Ukraina.

– Det må få konsekvenser om den situasjonen fortsetter, sier britenes statsminister David Cameron om arbeidet med ytterligere straffetiltak.

– Det er uakseptabelt å ha russiske soldater på ukrainsk jord, sier han.

Det var ventet at topplederne i sin konklusjon fra lørdagens møte ville be EU-kommisjonen sette i gang umiddelbare forberedelser til nye sanksjoner.

– Det Russland gjør i Øst-Europa er galt, sier Finlands statsminister Alexander Stubb.

Krevende enighet

Sverige er blant landene som tar til orde for utvidede sanksjoner, men det er en komplisert jobb å bli enige om tiltakene mellom sprikende interesser i de 28 landene.

Nå blir det opp til Kommisjonens eksperter å formulere de nye områdene som kan ramme blant annet russisk finanssektor.

EU forbereder seg på å skjerpe sanksjonene mot Russland med mål om å presse landet til forhandlingsbordet, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

– Vi er klare til å komme med svært sterke og klare tiltak, men døra holdes åpen for en politisk løsning. Det gir ingen mening med noen ny kald krig, sa Barroso på en felles pressekonferanse med Ukrainas president Petro Porosjenko i Brussel lørdag.

Ifølge NATO står russiske soldater nå i Ukraina, mens Russland selv nekter for å være direkte involvert militært i krigen i Ukraina.