Polske Donald Tusk blir ny EU-president

Herman Van Rompuy leder forhandlingene om hvem som skal ta over for ham som EU-president. Lørdag kan han ha forsnakket seg om resultatet. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Polens statsminister Donald Tusk blir ny EU-president, bekrefter sittende EU-president Herman Van Rompuy på Twitter. Det bestemte EU på sitt toppmøte lørdag.

– Vi har nyheter? Jeg forstår det er Donald, det er ok? spør Kypros' president Nicos Anastasiades belgiske Van Rompuy idet EUs 28 stats- og regjeringssjefer setter seg til forhandlingsbordet for å bli enige om en ny EU-president lørdag kveld.

– Ja, men hold på det, svarer Van Rompuy om det som antas å være en diskusjon om å gjøre Polens statsminister Donald Tusk til ny EU-president.

Samtalen mellom de to fant sted under uformell prat mellom EU-lederne før møtestart, og Van Rompuy var nok ikke klar over at han sto ved en åpen mikrofon under samtalen.

Dermed ble det nødvendig for Van Rompuy å bekrefte ny EU-president på Twitter.

Donald Tusk avløser dermed belgiske Van Rompuy og skal ha hatt bred støtte for sitt kandidatur blant EU-landene, ifølge diplomater.

Tusk har vært polsk statsminister siden 2007 og representerer det konservative partiet Borgerplattformen.

Danmarks sosialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt ble helt til det siste nevnt blant kandidatene til jobben som EUs president, men nådde altså ikke opp.

Eurokrisen har vært nærmest totalt dominerende på EUs dagsorden i mange år. Når Tusk nå overtar, vil han måtte jobbe videre med å skape større økonomisk vekst i EU for å få slutt på gjeldsvekst og budsjettunderskudd.

EUs nye president er polsk og heter Donald Tusk. Det besluttet EUs toppledere lørdag. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix

I tillegg har EU fått hendene fulle med å håndtere det stadig mer spente forholdet til Russland. EU har i flere runder vedtatt sanksjoner mot Russland på grunn av landets fremferd i Ukraina.

Tusk har markert seg som en av EUs skarpeste kritikere av Russlands politikk, og valget av ham sender dermed også et klart signal til Russlands president Vladimir Putin.

I lys av konflikten med Russland har Tusk også tatt til orde for at EU i langt større grad må samarbeide bedre for å gjøre seg mindre avhengig av russisk energi.

Donald Tusk blir nå også ett av EUs viktigste ansikter utad, sammen med EU-kommisjonens nye president Jean-Claude Juncker og EU-parlamentets president Martin Schultz.