EU klar for nye Russland-sanksjoner

EU forbereder seg på å skjerpe sanksjonene mot Russland med mål om å presse landet til forhandlingsbordet, ifølge EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

– Vi er klare til å komme med svært sterke og klare tiltak, men døra holdes åpen for en politisk løsning. Det gir ingen mening med noen ny kald krig, sa Barroso på en felles pressekonferanse med Ukrainas president Petro Porosjenko i Brussel lørdag.

Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel sier EU-lederne på toppmøtet har blitt enige om å forberede nye sanksjoner mot Russland som følge av landets fremferd i Ukraina.

– Det er klart nå at etter denne russiske intervensjonen i Ukraina, så kommer EU-lederne helt sikkert til å be EU-kommisjonen om å forberede et neste trinn med sanksjoner, sa Gabriel lørdag.

Beslutning lørdag?

EUs stats- og regjeringssjefer kommer til å diskutere nye sanksjoner mot Russland, men en beslutning vil ikke bli tatt under toppmøtet lørdag, tror Finlands statsminister.

– Det er klart at vi kommer til å diskutere nye sanksjoner, ettersom situasjonen har forandret seg de siste par dagene. Men vi kommer ikke til å bestemme oss for nye sanksjoner i dag, sa statsminister Alexander Stubb i et intervju med finske YLE lørdag.

EUs avtroppende utenrikssjef Catherine Ashton varsler imidlertid at en beslutning om sanksjoner kommer til å foreligge lørdag kveld. Hun har akkurat avsluttet et uformelt utenriksministermøte i Milano.

– Alle ministrene uttrykte dyp uro for den siste aggresjonen utført av regulære russiske styrker. De var veldig tydelige på at det ikke finnes noen militær løsning, sier Ashton.

Håper å unngå sanksjoner

Russland nekter for å være direkte involvert militært i krigen i Ukraina. Stubb håper nye sanksjoner kan unngås, men dersom Russland fortsetter å destabilisere situasjonen i Øst-Ukraina, mener han det vil være riktig å stramme inn straffetiltakene.

– Noen land ønsker å stramme inn sanksjonene med en gang, mens andre ønsker en mildere tilnærming, sier den finske statsministeren. (©NTB)