Nynazister samles i Stockholm

Sist lørdag ble det bråk og protester i Malmø. Her sparker maskerte demonstranter på en politibil under Svenskarnas parti sitt torgmøte i byen. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Svensk politi har sperret av deler av Stockholm sentrum i håp om å forhindre sammenstøt i en varslet demonstrasjon mot nynazistiske Svenskarnas partis møte lørdag ettermiddag.

Partiets tilhengere skal møtes på Gustav Adolfs torg i den svenske hovedstaden, og i Kungsträdgården like i nærheten arrangeres en motdemonstrasjon. Nærmere 12.000 har via Facebook varslet at de vil møte opp i protest mot nazistene.

Sist helg endte med voldelige sammenstøt da antirasister demonstrerte mot Svenskarnas partis gatemøte i Malmö. Fem personer ble alvorlig skadd etter å ha blitt ridd ned av politihester.

– Vi skal vise vår motstand mot Svenskarnas partis menneskefiendtlige, rasistiske politikk, og mot at nazister tar over deler av vårt offentlige rom, sier en av arrangørene av lørdagens motdemonstrasjon.

Store politistyrker skal utplasseres i Stockholms gater for å hindre uro, og politiet advarer om at det kan være vanskelig å ta seg fram både med bil og til fots i sentrumsområdet.

Både rundt møtestedet og langs nynazistenes marsjrute mot Skeppsholmen via Strömgatan kommer det til å settes opp sperringer for å hindre sammenstøt. (©NTB)