Siktet for Øyer-drapet tilbake i Norge

Kim Andreas Kristiansen har status som mistenkt i drapssaken i Øyer. Han er nå hentet hjem til Norge. Foto: Politiet / NTB scanpix Les mer Lukk

Drapssiktede Kim Andreas Kristiansen (23) har i avhør lørdag erkjent flere forhold, men har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet.

Fakta om Øyer-drapet  

* Politiet startet drapsetterforskning etter at det ble funnet forbrente likrester i et bål ved en populær turvei ved Hafjell i Øyer i Oppland torsdag 14. august.

* Stesønnen til avdøde Bjarte Hansen (58), Kim Andreas Kristiansen (23), ble etterlyst og siktet for drapet.

* Hansen ble sist observert i live dagen før han ble funnet drept. Offer og stesønnen delte bolig i et avsidesliggende hus ved E6 nord for Lillehammer.

* En 21 år gammel venn av stesønnen er siktet for falsk forklaring og medvirkning til drapet. Det skal blant annet ha blitt funnet spor av blod i mannens bil.

* Mandag 25. august meldte Kristiansen seg for nederlandsk politi i Rotterdam. Han samtykket til utlevering.

* Sent fredag 29. august var Kristiansen tilbake på norsk jord. Lørdag gjennomføres første avhør. (©NTB)

Han har erkjent mange av de faktiske forholdene, men det er for tidlig å si noe om skyldspørsmålet, sier forsvareren hans, advokat Geir Lippestad til NRK.

– Husker lite

Siktede var lørdag veldig opptatt av å sjekke andre ut av saken, ifølge forsvareren.

– Han har erkjent at han har vært til stede. Han husker ikke detaljene, men sier veldig tydelig at han ikke skjønner at andre kan ha gjort det, sier Lippestad.

Forsvareren vil ikke kommentere om siktede var ruset, og han vil ikke gå inn på et eventuelt motiv.

– Hans medisinske situasjon vil selvfølgelig bli utredet, og det blir nye avhør søndag, sier Lippestad.

Rask utlevering

Kristiansen ankom Norge sent fredag kveld. Den raske utleveringen fra Nederland skjedde på grunn av at drapssiktede selv samtykket til utleveringen.

– Han kom til Norge og hit til Lillehammer sent fredag kveld. Vi har fått på plass en viktig person i saken og vil starte avhørene i dag, opplyste konstituert politimester Olav Sørby i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB lørdag formiddag.

Politidistriktet vil få bistand fra Kripos i neste uke, men da i mindre grad enn i oppstartsfasen.

– Det er fortsatt vitneavhør og teknisk etterforskning som gjenstår. Vi har et stort materiale som må gjennomgås, opplyser politimesteren.

Meldte seg

Politiet sier de trolig vil framstille siktede for varetektsfengsling mandag 1. september.

Nordmannen meldte seg mandag for politiet i Rotterdam, elleve dager etter at han rømte fra Norge med fly. Han er siktet for drap på sin stefar, Bjarte Hansen (58). Levningene ble funnet i et bål i skogen ved Hafjell. (©NTB)