Norge sender nær 200 soldater til Latvia

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H) var til stede under et seminar på Litteraturhuset før NATO-toppmøtet i Wales 4. og 5. september. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix) Les mer Lukk

Norge sender 190 soldater og stormpanservogner fra Telemark bataljon til Latvia nær grensa til Russland. – Ikke et innspill i konflikten mellom Ukraina og Russland, sier forsvarsministeren.

190 norske soldater skal formelt sett delta i en øvelse, melder VG.

– Det er viktig å understreke at dette er en øvelse. Samtidig er det et svar på det NATO har bedt sine medlemsland om, nemlig å trygge allierte ved økt aktivitet i Baltikum, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til avisen.

Øvelsen skal etter planen vare i nær to måneder og avsluttes sent i november. Flere andre NATO-land i tillegg til Norge og Latvia deltar i øvelsen.

– Dette er ikke et innspill i konflikten mellom Ukraina og Russland. For oss har det vært viktig å svare på ønsket fra NATO om økt aktivitet for å bidra til å berolige allierte, sier forsvarsministeren.

Minerydding

Hun viser til at Norge i vår og i høst deltar i NATOs stående minerydderstyrke SNMCMG1 i Østersjøen, uten at det har kommet reaksjoner fra Russland på deltakelsen.

Soldatene fra Telemark bataljon er fra Mekanisert infanterikompani 3 (Mek 3). Flere av dem har lang erfaring fra Afghanistan. Hovedvåpenet til kompaniet er beltedrevne stormpanservogner av typen CV 9030.

Skal bare øve

Overfor Dagbladet understreker forsvarsministeren at soldatene ikke kan settes inn i operasjoner.

– Telemark bataljon skal inn i NATOs reaksjonsstyrke neste år og må derfor øves. Det er også full konsensus i NATO om å trappe opp denne type øving nå som operasjonstempoet har gått ned i Afghanistan, sier hun.

Norge bidro også med et mindre antall mannskaper under tre NATO-øvelser i Estland, Latvia og Litauen i vår.

Toppmøte i Wales

Forsvarsalliansen holder toppmøte i Wales torsdag og fredag neste uke. Statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide skal alle være til stede der. Det skal også Jens Stoltenberg, som overtar som ny generalsekretær i NATO 1. oktober.

Eriksen Søreide sier til VG at hun regner med at flere medlemsland i alliansen vil signalisere at de også vil stille med styrker til øvelsen i Latvia. Hun viser til at nabolandene i Baltikum og USA også har soldater i området.