Jakt på mulig bombemann avblåst i København

Et overvåkingsbilde frigitt av dansk politi av mannen som politiet leter etter i København torsdag. En større politiaksjon ble iverksatt da passasjerer på et forstadstog meldte fra om at mannen som oppførte seg mistenkelig. Foto: Politifoto / NTB scanpix Les mer Lukk

Politiet i København opplyser at bombemannen som store politistyrker søkte etter torsdag, sannsynligvis hadde et lovlig formål. Aksjonen trappes ned.

Politiet valgte å iverksette en stor aksjon etter at flere passasjerer på et pendlertog meldte fra om at en mann hadde oppført seg svært mistenkelig.

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag opplyser politiet at mannen det ble jaktet etter, sannsynligvis hadde et lovlig formål. Mannen er identifisert.

– Vi har ingen indikasjoner på at det foreligger en konkret bombetrussel mot København og københavnere, skrev politiinspektør Mogens Lauridsen på Twitter rundt fem timer etter at jakten på mannen ble igangsatt.

– Virket nervøs

Ifølge øyenvitner satt mannen på toget og leste i en bok om terror torsdag morgen. Da kofferten hans plutselig veltet, ble han ifølge medpassasjerene helt panisk.

På Nørreport stasjon skiftet han til undergrunnsbanen og kjørte videre til Islands Brygge stasjon, hvor han gikk av.

– I morges fikk vi en anmeldelse fra en passasjer, som så en ung mann, som kom på ved Avedøre stasjon. Han hadde en mistenkelig adferd. Virket veldig nervøs. Det virket som et troverdig vitne og vi har derfor prøvd å få tak i mannen i hele formiddag, sier Lauridsen til Ekstrabladet.

Har trolig identifisert mannen

Politi bevæpnet med maskinpistoler var synlig til stede både ved Nørreport Station og flere andre steder i den danske hovedstaden.

Flere steder i byen har det i løpet av torsdagen vært politibetjenter med skuddsikre vester. Også på flyplassen på Kastrup var sikkerheten skjerpet mens politiet lette etter mannen.

– Vi er i en situasjon hvor vi tror at vi har identifisert mannen og vi har ingen grunn til å tro at det er noe mistenkelig. Men vi vil gjerne ha dette endelig bekreftet, men vi har ikke fått tak i mannen, sier politiinspektøren.