Amerikansk journalist hjemme etter Syria-bortføring

Your browser doesn't support HTML5 video.

Møtte pressen etter to år som gissel i Syria
Den amerikanske journalisten Peter Theo Curtis (45), som ble holdt som gissel i Syria i nesten to år, har kommet hjem til USA.

Curtis ble sluppet fri søndag etter å ha blitt holdt som gissel av den militante islamistgruppa Nusrafronten siden oktober 2012. Han ble overlevert til en FN-styrke i Ouneitra på Golanhøydene søndag kveld.

– Da jeg var fengslet hadde jeg ingen anelse om at så mye innsats ble lagt ned på min vegne. Nå som jeg har fått vite det, er jeg overveldet av følelser, sa Curtis til frammøtte journalister utenfor huset til moren Nancy i Cambridge i Massachusetts onsdag morgen.

Omstendighetene rundt frigivelsen er ikke kjent, heller ikke om det ble betalt løsepenger for ham.

Qatar

Representanter fra Qatar var med og forhandlet fram frigivelsen av amerikaneren. En talsperson for Curtis' familie sier at qatarske myndigheter gjentatte ganger har forsikret dem om at han ikke var blitt satt fri som følge av en stor sum løsepenger.

Stadig flere amerikanere har begynt å stille spørsmål ved USAs politikk om aldri å betale løsepenger for amerikanske gisler. Begrunnelsen fra myndighetene er at det vil sette alle amerikanere i utlandet, i fare.

Men debatten om løsepenger vil fortsette i USA, for samtidig som bortføringen av Curtis fikk en lykkelig slutt, kom nyheten om at ekstremistene i Den islamske staten (IS) krever 40 millioner kroner i løsepenger for en 26 år gammel amerikansk kvinne.

Bortført i Syria

26-åringen ble bortført mens hun gjorde humanitært arbeid i Syria for et år siden. Familien har bedt om at identiteten hennes ikke blir kjent, skriver ABC News.

I tillegg til løsepengene på 6,6 millioner dollar, krever IS løslatelsen av Aafia Siddiqui, en pakistansk nevrolog som i 2010 ble dømt til 86 års fengsel i USA, blant annet for å ha forsøkt å drepe en amerikansk soldat i Afghanistan i 2008.

Tirsdag var det én uke siden IS offentliggjorde videoen som viste drapet på James Foley. I samme video ble en annen amerikansk journalist, Steven Sotloff, vist fram med beskjed om at han ville lide samme skjebne som Foley dersom USA fortsetter å bombe IS-mål i Irak. Det er ikke kjent hva som har skjedd med ham.