Ukraina: Russiske soldater strømmer over grensen

Russiske soldater som ble pågrepet i Ukraina tidligere i uken, deltar på en pressekonferanse i Kiev. Nå kommer det meldinger om at flere russiske soldater er observert på ukrainsk territorium. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Ukraina hevder at en stor kolonne med stridsvogner og tunge våpen fra Russland har krysset den ukrainske grensen. Tyskland ber russerne ta ansvar for at grensen sikres.

– Kolonnen besto av opptil 100 stridsvogner og pansrede kjøretøy, samt rakettutskytere. Den er blitt sett på vei til Telmanove, en by som ligger om lag 80 kilometer sør for den opprørskontrollerte byen Donetsk, og 20 kilometer fra den russiske grensen, meldte det ukrainske militæret onsdag.

Tyskland fastslår at Russland har et stort ansvar for å hindre at våpen blir brakt inn i nabolandet.

– Det er overmodent at grensen blir skikkelig sikret, og at alle former for militær støtte til separatistene over grensen stanser. Russland har et stort ansvar for det, sier Steffen Seibert, talsmann for statsminister Angela Merkel.

Anklagene om at russiske soldater i pansrede kjøretøy og lastebiler har tatt seg inn i grensebyen Amvrosijvka kommer bare timer etter at Ukrainas president Petro Porosjenko møtte sin russiske motpart Vladimir Putin til samtaler i Hviterussland.

Møtet ga tilsynelatende få konkrete resultater. Etter samtalene sa Putin nok en gang at det ikke er Russlands ansvar å løse konflikten øst i Ukraina, det må ukrainerne gjøre selv.

Les også:FN-rapport: Tortur, drap og kidnappinger i Ukraina

– Fremmede menn

I en rekke ukrainske landsbyer sier innbyggere at de har observert fremmede menn med tunge våpen. To øyenvitner sier til Reuters at de i helgen så titalls ukjente menn som satte opp en veisperring. De var utstyrt med militære matpakker med russisk skrift og hvite armbånd, og de minnet på mange måter om en gruppe russiske fallskjermsoldater som ble pågrepet øst i Ukraina for få dager siden, ifølge øyenvitnene.

Talsmann for det ukrainske forsvaret, Andrij Lysenko, mener det er liten grunn til å tro på russernes påstand om at russiske soldater har havnet i Ukraina ved en feil, heller ikke de som er observert det siste døgnet.

– Hvis gruppen gikk seg vill og tilfeldigvis havnet i Ukraina i likhet med fallskjermsoldatene fra 98. divisjon, er det verdt å minne dem om at de kan reise tilbake til Russland, det er bare å ta mot øst, sa Lysenko onsdag.

Les også:Russisk militærkilde: Soldater havnet i Ukraina ved en feil

Motoffensiv?

Hvis det viser seg at russiske soldater deltar i kampene i Ukraina, kan det bidra til en ytterligere forverring av konflikten som Putin hevder at han ikke har noe ansvar for.

USAs ambassadør til Ukraina, Geoffrey Pyatt, skriver i en Twitter-melding at de siste meldingene om at russiske stridsvogner krysser grensen, kan tyde på at en russisk-styrt motoffensiv er under oppseiling.

Onsdag ble det meldt om kamper i byene Horlivka og Ilovajsk. Det siste døgnet har ukrainske styrker ifølge militæret drept 200 separatister og ødelagt stridsvogner og rakettsystemer. På ukrainsk side skal 13 soldater ha blitt drept og 36 såret i samme tidsrom.

Les også:Liten tro på løsning i ukrainsk-russisk toppmøte

– På fremmarsj

Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder imidlertid at opprørerne er i ferd med å vinne terreng. Nesten 130 ukrainske regjeringssoldater har overgitt seg til opprørerne i distriktet Starobesjevo sør for Donetsk, opplyser kommandanter i opprørsstyrkene, ifølge nyhetsbyrået DPA.

I tillegg er det kommet meldinger om at regjeringssoldater er jaget fra et transportknutepunkt kalt Ilovajsk, som skal ha vært det siste området den ukrainske regjeringshæren kontrollerte i området. Ukrainske myndigheter har ikke kommentert opplysningene.

Onsdag ble det også meldt om nye skuddutvekslinger i Donetsk, der tre sivile ifølge opprørerne ble drept. Byen hadde før opprøret én million innbyggere og har vært beleiret av regjeringsstyrker i flere uker.