FN-rapport: Syria har trolig brukt klor i tønnebomber

Ruinene etter et angrep med tønnebomber i al-Shaar nabolaget i Aleppo i Syria onsdag. Foto: Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Det syriske regimet har sannsynligvis brukt klorgass i åtte angrep i april, og det ser ut til at gassen ble sluppet i tønnebomber fra helikoptre, ifølge en ny FN-rapport.

I rapporten går det også fram at regimets bruk av tønnebomber, som gjerne er fylt med spikre og skrapmetall, er så omfattende at det utgjør en krigsforbrytelse. Tønnebombene er blant annet brukt mot opprørskontrollerte områder i storbyen Aleppo.

Rapporten tegner et svært dystert bilde av utviklingen i Syria, og både regjeringen i Damaskus og opprørere i Den islamske staten (IS) anklages for krigsforbrytelser.

Mens regimet anklages for tortur og drap på fanger, samt for å bombe sivile områder med tønnebomber og klorgass, anklages ytterliggående islamister i IS for offentlige korsfestelser og steining av kvinner. Henrettelsene blir ofte gjennomført på fredager, framholder FN-ekspertene.

Ekspertene er også bekymret for gutter som er tvangsrekruttert til å delta i IS' treningsleire, og de understreker at hvis USA beslutter å bombe IS-kontrollerte områder i Syria, så må «krigens lover respekteres».

I rapporten blir det også vist til at rettsmedisinske analyser av nesten 27.000 bilder støtter opplysninger om at det foregår systematisk tortur i syriske fengsler. Mange dør i fangenskap, og antall døde fanger har økt, spesielt i Damaskus, ifølge rapporten.