Liten tro på løsning i ukrainsk-russisk toppmøte

Russlands president Vladimir Putin (t.h.), EUs utenrikssjef Catherine Ashton (med ryggen til), Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko og Ukrainas president Petro Porosjenko på vei inn til toppmøte i Minsk tirsdag. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Presidentene Vladimir Putin og Petro Porosjenko håndhilste høflig idet de ankom det russisk-ukrainske toppmøtet i Minsk. Men få tror møtet fører til gjennombrudd i Ukraina-konflikten.

Tirsdagens møte i den hviterussiske hovedstaden var første gang de to presidentene møtte hverandre ansikt til ansikt siden juni, og andre gang siden krisen i Øst-Ukraina begynte i februar.

Før partene forsvant inn til samtaler bak lukkede dører, sa president Putin at krisen i Ukraina ikke kan løses ved å trappe opp maktbruken eller unnlate å begynne fredssamtaler med de østlige regionene i Ukraina.

Samtidig sa den ukrainske presidenten Petro Porosjenko at hans mål med Minsk-møtet er å få en slutt på blodbadet og starte prosessen med å få en politisk løsning på konflikten i Øst-Ukraina.

– En avtale om å stanse kampene vil være en viktig milepæl, sa Porosjenko.

Pessimistisk vert

Men selv om de to presidentene tok hverandre pent i hånden og sa de håpet på en fredelig løsning, tror få at tirsdagens møte vil føre til en løsning på krisen.

Heller ikke verten for toppmøtet, den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko.

– Ingen må vente seg noe gjennombrudd under samtalene, sa han før møtet.

– Men vi må likevel begynne arbeidet mot en fredsprosess, la han til.

At det vil ta tid ble bekreftet utpå kvelden tirsdag da den ukrainske presidenten fortalte at han fortsatt ikke hadde hatt egne samtaler med den russiske presidenten.

– Så langt er vi ikke kommet ennå, foreløpig holder vi på med de flersidige samtalene, sa Porosjenko.

Spent situasjon

Med på møtet er også Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev. Både Kasakhstan og Hviterussland er med i Putins eurasiske tollunion.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton deltar også.

– Jeg er her for å støtte det ukrainske folket i arbeidet med å komme fram til fred og sikkerhet, for å sikre at de får opprettholdt sin territorielle integritet, at de får en økonomisk levelig framtid og et godt forhold til sine naboer, sa Ashton før samtalene.

Russiske soldater pågrepet

Situasjonen var svært spent foran toppmøtet, etter at en gruppe russiske soldater ble pågrepet inne på ukrainsk jord natt til tirsdag, om lag 50 kilometer sør for den opprørskontrollerte byen Donetsk.

Russiske myndigheter hevder soldatene ved en feil hadde havnet på ukrainsk side av grensen. Men det avviser ukrainske myndigheter.

– Dette var ikke en feiltakelse. De var der på et spesialoppdrag, sa den ukrainske militærtalsmannen Andrej Lysenko tirsdag formiddag.

Tirsdag formiddag pågikk det også kamper mellom ukrainske sikkerhetsstyrker og prorussiske separatister i grensebyen Novoazovsk sørøst i Ukraina, i nærheten av den russiske grensen.

Til sammen tolv ukrainske soldater er drept i kampene øst i landet de siste 24 timene, ifølge Lysenko. Mandag ble fire grensevakter drept da russiske helikoptre angrep en grensepost i Luhansk-regionen.

USA frykter opptrapping

USA frykter en opptrapping av konflikten mellom Ukraina og Russland. I en Twitter-melding fastslår USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice at russernes «streiftog» over grensen er «uakseptable og farlige» og egger til mer konflikt.

Hun anklager Russland for å ha sendt både artilleri, luftforsvarssystemer, stridsvogner og soldater til Ukraina, og kaller det en «alvorlig opptrapping» i konflikten.

Lite tyder altså på at konflikten kan løses med det første, og situasjonen er blitt enda mer spent etter at Russland sendte en stor lastebilkolonne over grensen til Ukraina i forrige uke.