Abdullah truer med å trekke seg fra valgprosessen

Den afghanske presidentkandidaten Abdulla Abdullah (t.h.) truer med å trekke seg fra valgprosessen i Afghanistan. Her sammen med rivalen Ashraf Ghani (t.v.) og avtroppende president Hamid Karzai (i midten). Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Presidentkandidat Abdullah Abdullah truer med å trekke seg fra den FN-overvåkede granskingen av det omstridte valget i Afghanistan.

Granskingen av valget og opptellingen av stemmer er en del av en avtale mellom de to presidentkandidatene Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani som ble meglet fram av USA.

Både Abdullah og Ghani hevder å ha vunnet valget i april og juni, og ettersom krangelen fortsetter, befinner Afghanistan seg i et politisk vakuum. Nå truer altså Abdullah med å trekke seg fra hele valgprosessen.

– Hele denne prosessen er en vits, og den har ikke til hensikt å få fjernet ugyldige stemmesedler, sier Fazel Ahmad Manawi, som leder valgkampen for Abdullah.

– Hvis ikke våre krav blir innfridd innen onsdag morgen, så vil vi ikke lenger fortsette denne prosessen, og uansett hvilket utfall den får, så vil den ikke lenger bety noe for oss, sier Manawi videre.

Abdullah vant den første valgomgangen, men fikk ikke nok stemmer til å vinne direkte. Etter andre valgomgang viste stemmetellingen at Ghani hadde fått flest stemmer. Men Abdullah hevdet det var forårsaket av valgfusk og nekter å godta resultatet.

I helgen sa avtroppende president Hamid Karzai at landets nye president skal tas i tatt i ed 2. september selv om den FN-overvåkede granskingen av stemmetellingen ennå ikke er ferdig.